Stressvrij de kerstdagen door

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Stressvrij de kerstdagen door, wie wil dat nou niet? Mijn tips voor rustig door de kerstdagen navigeren vind je hier. Want echt, dat kan. Dat weet ik als geen ander, sinds 3 jaar geleden onze zoon half december geboren werd. Tussen Sint en kerst vieren we dus sindsdien ook nog een verjaardag.

Dat betekent wel dat ik eigenlijk vanaf zijn verjaardag het liefste onder een dekentje zou kruipen om daar rustig het nieuwe jaar af te wachten. Te meer omdat ik jaar in jaar uit al in oktober kerstdiners sta te bereiden voor de site.

Stressvrij de kerstdagen door

Decemberdrukte

Om tussen het geweld van Sint, zijn verjaardag, kerst en de jaarwisseling een beetje de rust te bewaren, trek ik alles uit de kast wat ik de afgelopen jaren heb geleerd over rust creëren in mijn hoofd.

Doe ik dat niet, dan word ik meegezogen in de maalstroom van Sinterklaas vieren met familie en werk, taarten bakken, traktaties fröbelen, kinderfeest, kerstborrels, dingen die voor het einde van het jaar af moeten, niet twee maar drie kerstdiners (grote familie) om ten slotte tegen het einde van het jaar het liefst huilend in plaats van slapend onder dat dekentje te willen liggen.

Stressvrij de kerstdagen door

Rust in de keuken

Ik ken jouw familieomstandigheden, vriendenkring of kerstplannen natuurlijk niet. Waar ik je, naast onderstaande tips, echter heel goed mee kan helpen, is de rust bewaren in de keuken.

Daarom vind je bij al mijn kerstmenu’s, zowel van dit jaar als van voorgaande jaren, adviezen voor de voorbereiding en volgorde van bereiding van de gerechten. Als je die opvolgt, kan er in de keuken eigenlijk niets misgaan.

Tijd voor jezelf vinden

Maar Emma, hoe regel ik dan tijd voor mezelf tussen alle verplichtingen door? Heel eenvoudig. Je hoeft natuurlijk niet meteen een hele middag te reserveren om de badkamer om te toveren tot een spa. Met 10 minuten kom je ook al een heel eind. Sterker nog, lezen doe ik doorgaans in bed, vlak voor het in slaap vallen. En reken maar dat ik daarvan ontspan!

Mijn methoden om stressvrij de kerstdagen door te komen

Mijn favoriete manieren voor meer rust in mijn hoofd zet ik hieronder op een rijtje.

  • Lezen. En als het écht druk is het liefste chicklit: hoe slapper hoe fijner. Ik begon ooit met het heerlijke Can you keep a secret (over een Emma!) en ging via The nanny diaries en The devil wears Prada naar het complete oeuvre van Jill Mansell en de Shopaholic-reeks. Supermakkelijk om “in” het verhaal te komen, en daardoor de ideale manier om te ontsnappen als ik weinig fut heb.
  • Yoga. Al jaren doe ik aan yoga. Sinds ongeveer een jaar doe ik ie-de-re dag yoga thuis. Dat doe ik met behulp van de filmpjes van de onvolprezen Adriene Mishler. Ik ben behoorlijk fan van haar: vorig jaar was ze op tournee in Europa en ging ik naar haar yogales.
    Dat neemt niet weg dat ik yoga bij mijn favoriete yogastudio ook heel erg fijn vind, dus waar mogelijk ga ik daar ook heen.
  • Dingen met mijn handen maken. Dat kan van alles zijn: koken en bakken natuurlijk, cadeaus inpakken, achtergronden voor mijn foodfoto’s schilderen, klussen in en om het huis, de tuin winterklaar maken, verzin het maar.
  • Mediteren. De perfecte tool om je aandacht te leren focussen. Ik wil het iedere dag doen, maar dat schiet er soms bij in. Meteen een goed voornemen te pakken dus!
    Veel mensen, ook ik, mediteren graag met een app. Zelf vind ik zowel Headspace als Calm erg fijn.

P.S. De linkjes naar bol.com in dit artikel zijn gesponsord. Dat wil zeggen dat ik een klein percentage commissie ontvang als je via die linkjes iets bestelt. Dat hoeft natuurlijk niet, maar ik ben er superblij mee als je het wel doet!

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt