Groentemuffins voor in de lunchtrommel van je kleuter. Je moet er maar opkomen. Maar ja, stiekem was ik al vier jaar bezig met zoeken naar inspiratie voor die lunchtrommels! Dus deze spinaziemuffins komen ook weer niet uit de lucht vallen.
Half december was het zo ver: onze zoon werd 4. Precies toen de scholen sloten ja. En dus begon zijn schoolcarrière niet na de kerstvakantie, maar op 8 februari. Na een paar weken alleen de ochtenden naar school was hij al snel klaar voor het echte werk, en dus ook voor lunchen op school.
Lunchtrommel inspiratie
En ik zou mezelf niet zijn als ik hem dan dag in dag uit alleen bammetjes zou meegeven natuurlijk… Dus maakte ik samen met hem een lijstje van wat hij allemaal lekker zou vinden voor in zijn lunchtrommel. Nou heeft hij op zijn verzoek ook een warmhoud lunchpot zodat hij pasta enzo mee kan nemen, maar elke dag warm lunchen op school is nog wat hoog gegrepen.
Gezonde muffins voor de lunchtrommel
Dus verzon ik deze spinaziemuffins én begon ik de lunchtrommel van onze zoon iedere dag vast te leggen als bron van inspiratie. Met minimaal 45 gram groente per stuk zijn dit echte vitaminebommetjes. Van een beetje variatie en groente bij de lunch is nog nooit iemand slechter geworden.
Spinaziemuffins bakken
Het leukste is misschien nog wel om de spinaziemuffins samen te maken, maar dat hoeft natuurlijk niet. Mijn zoon is dol op samen bakken, dus wij deden dat wel. Doordat hij daarmee weet dat er alleen dingen ingaan die hij lekker vindt, weet ik zeker dat hij ze op school opeet. Extra fijn voor beide partijen dus.
Hartige muffins voor school
Je kunt de spinaziemuffins makkelijk invriezen. Op die manier kun je er telkens eentje uithalen en meegeven. Het lekkerst is om de muffin de avond van tevoren uit de vriezer te halen, zodat hij de volgende dag helemaal op kamertemperatuur is.
Je kunt de spinaziemuffins ook op de ochtend dat je zet meegeeft even oppiepen op 150 graden in de oven, dan zijn de randjes ook weer knapperig!
Zo maak je 15 spinaziemuffins voor de lunchtrommel:
- Kooktijd: 50 minuten
- 1 ui
- 1 el olijfolie
- 400 gr diepvriesspinazie
- 1 tl gedroogde Provençaalse of Italiaanse kruiden
- 1/2 tl mild paprikapoeder
- 1 paprika
- 150 gr volkorenmeel
- 1 tl bakpoeder
- 75 gr geraspte kaas
- 2 eieren
- 150 gr erwtjes
- bakspray
- muffinvorm(en) voor 15 muffins
Zo maak je het
Snipper de ui en fruit hem op middelhoog vuur in de olijfolie. Doe wanneer de ui glazig ziet de spinazie en de kruiden erbij en laat ontdooien. Draai wanneer de spinazie ontdooid is het vuur hoog en roerbak tot het vocht verdampt is. Laat het spinaziemengsel even afkoelen.
Groentemuffins met spinazie en paprika
Snijd ondertussen de paprika in kleine blokjes. Doe daarna het meel in een mengkom of in de standmixer met het bakpoeder, 60 gr van de geraspte kaas en de eieren. Klop tot een dik beslag.
Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe dan de blokjes paprika en de bevroren erwtjes bij de spinazie en roer alles goed door. Test even om zeker te weten dat het mengsel afgekoeld is. Maak op smaak met wat peper en een snuf zout. Niet te veel zout, want de kaas is ook zout.
Gezonde muffins
Spatel vervolgens het groentemengsel door het beslag. Spray de muffinvormpjes in met bakspray en verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Bestrooi de spinaziemuffins met de rest van de kaas.
Bak de muffins tot een prikker er droog uitkomt, 20-25 minuten. Laat de spinaziemuffins in hun vormpjes afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna kun je los van elkaar op een bord of bakplaat invriezen.
Laat hier weten wat je er van vindt