De ideale restverwerking, een geweldige snack voor op feestjes én perfect voor in de lunchtrommel: deze spaghettimuffins zijn het allemaal!
In de zoektocht naar een lekker en feestelijk hapje voor de tweede verjaardag van H bedacht ik deze heerlijke spaghettimuffins.
Ze zien er vrolijk uit, je kunt ze makkelijk uit de hand eten en ze zijn bovendien bijzonder geschikt voor kinderen. Daarnaast zijn ze, als je overgebleven pasta gebruikt, natuurlijk de perfecte restverwerking. Absoluut voor herhaling vatbaar dus.
Spaghettimuffins
Het makkelijkst is het om deze spaghettimuffins te maken in een siliconen muffinvorm. In een metalen lukt het bakken prima, maar lossen gaat makkelijker uit een siliconenvorm. Heb je geen siliconenvorm, gebruik dan een gewone vorm, maar vet die extra goed in. Heb je helemaal geen muffinvorm, dan werkt het ook met bijvoorbeeld ramequins.
Deze spaghettimuffins zijn trouwens zo stevig dat ze ook prima geschikt zijn om mee te geven naar school of om mee te nemen naar werk. Een beetje rauwkost ernaast en je hebt een heerlijke lunch of snack.
Zo maak je 12 spaghettimuffins:
- Wachttijd: 25 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 170 gr spaghetti of linguine (=ongeveer 400 gr gekookte pasta)
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden
- 2 eieren
- 200 gr bliktomaat
- 100 gr ricotta
- 125 gr mozzarella
- 25 gr Parmezaanse kaas
Zo maak je het
Spaghettimuffins maken
Kook de spaghetti of andere pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen. Verhit de oven voor op 180 graden.
Snipper de ui en fruit deze in een scheutje olijfolie. Snijd de knoflook fijn en fruit die even mee. Doe dan de knoflook en de ui bij de tomaat met de kruiden. Pureer met een staafmixer of blender tot een gladde saus. Proef en maak op smaak met zout, peper en zo nodig een drupje balsamico-azijn.
Meng de saus met de eieren en de ricotta door de afgekoelde pasta. Vet de muffinvorm in. Verdeel het pastamengsel vervolgens over de vormen.
Scheur of snijd dan de mozzarella in plakjes. Leg op elk hoopje pasta een plakje mozzarella. Rasp de Parmezaanse kaas en verdeel die over de muffins. Bak de pastamuffins in ongeveer 25 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
Anne Duvekot zegt
Ha Emma, ik zocht naar een recept voor een restje gekookte spaghetti en kwam op jouw site uit, met een recept voor spaghettimuffins. Ja, dat moest ik natuurlijk maken. Ik heb er mijn eigen twist aaan gegeven met wat ik in huis had en het is ook heerlijk geworden. Ik weet nog dat je als klein meisje eiersalade mocht maken.
Hartelijke groet van Anne en Wouter!
Emma van der Deijl zegt
Nou wat ontzettend leuk! Fijn dat het zo lekker was! Het recept voor die eiersalade (in hanenpoten) staat tegenwoordig boven mij bureau 🙂 Liefs aan jullie dochters!