Salade met eend en biet

Salade met eend en biet

Salade met eend en biet: frisse groene salade, vinaigrette, gebakken eendenborst en dubbel gegaarde bietjes.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Ik ben dol op truffelmayonaise. Ik gooi het liefst overal truffelmayo in en bij. In de vinaigrette bij deze salade met eend en biet bijvoorbeeld. Meer specifiek: salade met gebakken eendenborst en dubbelgegaarde biet.

Salade met eend en biet

Zo maak je salade met eend en biet voor 2 personen:

  • Kooktijd: 30 minuten
  • 2 grote gare gepelde bieten (ik gebruikte gepofte bieten, gegaard in vacuümverpakking uit de supermarkt kan natuurlijk ook), in ten minste 8 partjes per biet
  • 200 gr eendenborst van gefokte eend (wilde eend mist de hier cruciale vetlaag)
  • 150-200 gr gemengde groene salade
  • 1 el goede (zelfgemaakte) (truffel)mayonaise
  • 2 el wittewijnazijn
  • 4-5 el goede olijfolie

Zo maak je het

Bietjes uit de oven

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht). Doe de bieten met een scheutje olie en eventueel aanhangend vocht in een ovenschaal. Laat ze daar rustig 20-25 minuten bakken, tot de parten bruine randjes krijgen en rimpelig worden. Laat vervolgens iets afkoelen.Klop van de mayonaise, azijn en 4 el olijfolie een vinaigrette. Proef en maak op smaak met zout en peper en eventueel de laatste lepel azijn.

Langzaam gegaarde eendenborst

Zet ondertussen een koekenpannetje op het allerlaagste vuur dat je hebt. Kerf de vetlaag op de eendenborst kruislings in (niet te diep! Je wilt geen vlees zien) en leg de borst met de vetlaag naar beneden in de pan. Laat daarin rustig het vet smelten en de eend daarin bakken.

Salade met eendenborst

Als de vetlaag mooi bruin en krokant is, draai je het vuur hoog en de borst om. Bak de eendenborst op de vleeskant tot ook die mooi bruin is. Hoe lager je het vuur hebt staan, hoe langer dat duurt. Dus als je je vlees graag rood hebt, moet het vuur hoger dan wanneer je het graag rosé wilt.Salade met eend en biet

Salade met eend en biet

Verpak het vlees dan in aluminiumfolie en laat het gedurende 5 minuten rusten. Verdeel in de tussentijd de sla over twee borden. Verdeel de helft van de vinaigrette daarover (dus 1/4 per bord). Verdeel de partjes biet erover, en verdeel de rest van de vinaigrette tussen de twee borden.Snijd de geruste eendenborst in plakjes en verdeel die over de salade. Bestrooi met zout en peper.

Bij grote trek zou je hier nog een graan (bijvoorbeeld bulgur) door de sla kunnen husselen, maar wij vonden dit echt ruim voldoende. Een stuk stevig brood is hier natuurlijk ook lekker bij.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt