Wat eten tijdens een hittegolf?

Salade van avocado en meloen

Een combinatie van mijn favo's avocado en meloen, maartoch had ik mijn twijfels... Onterecht, want deze salade is heerlijk!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Toen ik vorig jaar aan het einde van de zomer een recept voor een salade van avocado en meloen voorbij zag komen bij de New York Times wist ik: die móet ik maken. Mijn favoriete groente en één van mijn favoriete fruitsoorten!

Salade van meloen en avocado

Ondertussen maakte ik me een piepklein beetje zorgen, want beide smaken immers tamelijk mild. Dus je dan dat het geen laf geheel wordt? Die zorgen bleken onterecht, want deze salade is gewoon héél erg lekker. Dat komt door de fantastische mix van smaakmakers die erbij gaat: citroen, rode peper en venkel! Heel eerlijk, daar krijg je een schoenzool nog lekker mee, maar hier is het geheel ook echt meer dan de som der delen.

Meloen met avocado

Zoet én hartig, romig én knapperig, fris én pittig het zit er allemaal in. Het recept is supersimpel, het resultaat impressive: je schept de avocado en meloen uit hun schil en maakt ze op smaak tot een rijk, punchy en smaakvol geheel.

Zoals altijd heb ik wel een beetje aan de hoeveelheden gesleuteld. Voel je vrij om dat zelf ook te doen tot de salade precies is zoals je wilt!

Salade van meloen en avocado

Zo maak je salade van avocado en meloen voor 2 personen:

  • Kooktijd: 15 minuten
  • 1/2 Cavaillon meloen
  • 1 avocado
  • 2 tl venkelzaad
  • 1/2 tl chilivlokken of 1/4 tl piment d’Espelette (die laatste niet mee roosteren)
  • 1 citroen
  • 1/2 tl grof zout
  • 1/2 tl suiker
  • 1,5 el olijfolie
  • 1 handje basilicumblaadjes

Zo maak je het

Verhit een kleine koekenpan op middelhoog vuur. Rooster hierin het venkelzaad en de chilivlokken tot ze beginnen te geuren, 1-2 minuten. Schud ondertussen af en toe aan de pan.

Schud de zaadjes direct uit de pan in een vijzel of op een snijplank. Plet ze in de vijzel of – op de snijpank – met de onderkant van een zware pan.

Hevel in dat laatste geval de geplette zaadjes over naar een kommetje. Voeg zout en suiker toe en rasp 1 tl citroenschil boven de vijzel of kom. Wrijf het mengsel door elkaar tot je de citroen goed ruikt en alles gemengd is.

Schep de meloen met een lepel in stukjes uit de schil en leg de stukjes in een kom of op een bord. Halveer de avocado en schep ook daarvan de helften leeg. Leg de stukken avocado bovenop de meloen.

Pers een helft van de citroen uit en besprenkel de salade met 2 tl citroensap, de olijfolie en de helft van het venkelmengsel. Proef om te kijken of de salade goed in balans is Voeg indien nodig zuur (citroensap), volheid (olijfolie) en zoet en zout (het venkelmengsel) toe. Bestrooi ten slotte met basilicum en serveer direct.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt