Gesmoorde rode kool met appel en kruidnagel

Rode kool met appel en kruidnagel

Rode kool is heerlijk met appel, maar nóg lekkerder als je er ook kruidnagel aan toevoegt! Met mijn recept maak je de lekkerste rode kool

UPDATE: deze rode kool met appel en kruidnagel is in 2021 nu voorzien van nieuwe foto’s en met aangepaste receptuur!

Tijdens onze reis naar Indonesië in 2014 heb ik natuurlijk goed geproefd en om me heen gekeken naar de lokale gerechten en ingrediënten. Een paar nachten brachten we door middenin een gebied waar volop kruidnagel werd geteeld. Overal rook het heerlijk naar deze specerij. Zelf maak ik graag rode kool met appel en kruidnagel.

Gesmoorde rode kool met appel en kruidnagel

Kruidnagels

Kruidnagel wordt in Indonesië in enorme hoeveelheden geteeld. In sommige gebieden vervangt het zelfs de rijstteelt. Kruidnagel kost namelijk minder tijd en inspanning om te kweken dan rijst, en levert een stuk meer op. Bovendien is er veel vraag naar, omdat de kruidnagels niet alleen worden verwerkt in gerechten, maar ook in kreteksigaretten.

Rode kool met kruidnagel en peer

Hoe groeien kruidnagels?

Kruidnagels groeien aan een boom. De teelt van kruidnagel is makkelijk, want eigenlijk vergen de bomen geen onderhoud. Het duurt wel zeven jaar voordat ze wat opleveren, maar daarna hoef je er als boer weinig meer aan te doen. De kruidnagels zijn de bloemen van de boom, en ze zijn rijp voor de oogst wanneer ze rood kleuren. De bloemen bevinden zich altijd aan het uiteinde van de tak, dus gewoon plukken is er niet bij. Tijdens de oogst klimmen de plukkers in de bomen en snijden ze takken en trosjes bloemen af. Op de grond rapen anderen de gevallen kruidnagels op.

Vervolgens worden de  kruidnagels in de open lucht op zeilen te drogen gelegd. Wij waren tijdens de kruidnageloogst in Indonesië, en in de gebieden waar de kruidnagel verbouwd werd, rook het toen heerlijk. Tijdens het drogen worden ze bruin.

Rode kool met kruidnagel en peer

Rode kool met kruidnagel

In Nederland gebruiken we kruidnagel eigenlijk nog best vaak, maar zelden als voornaamste smaakmaker. In deze rode kool met peer en kruidnagel proef je m wel echt.

Zo maak je rode kool met kruidnagel en peer voor 2 personen:

  • Wachttijd: 1 uur
  • Kooktijd: 15 minuten
  • 400 gr rode kool
  • 2 frisse appels
  • 2 el neutrale olijfolie
  • 8 kruidnagels
  • 2 el granaatappelmelasse

Zo maak je het

Gesmoorde rode kool

Snijd de rode kool als dat nog niet gebeurd is in dunne reepjes. Dat doe je het handigst door de halve kool nog eens te halveren en van de kwarten smalle reepjes te snijden. Schil de appels en snijd ze vervolgens in kleine blokjes.

Verhit dan in een pan met dikke bodem de olie. Doe wanneer de olie heeft is de kool en de stukjes appel in de pan. Kneus vervolgens de kruidnagels en voeg die toe. Voeg ten slotte de granaatappelmelasse, 1/2 tl zout en zwarte peper naar smaak toe.

Schep dan alles in de pan een paar keer goed om. Zet het vuur laag, en laat minstens een uur zachtjes smoren.

Wordt de rode kool te droog? Voeg dan wat water toe. Langer dan een uur pruttelen mag ook, tot twee uur lang gaat zeker goed.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt