Provençaalse honingkoekjes met venkelzaad

Provençaalse honingkoekjes met venkelzaad en zeezout

Heerlijke, verrassende koekjes, dat zijn deze Provençaalse honingkoekjes met venkelzaad en zeezout. Veel gelaagder van smaak dan je kent!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Klinkt goed hè, deze combinatie? Ik ben dol op zo ongeveer álles uit de Provence, en Provençaalse koekjes zijn daarop geen uitzondering. Deze honingkoekjes met zeezout en venkelzaad zijn in mijn ogen typisch Provençaals: niet standaard van smaak, en belachelijk lekker.

Provençaalse honingkoekjes met venkelzaad

Het recept voor deze koekjes komt uit het boek Provence, waarover ik al eerder een recensie heb geschreven. Ik heb het wel iets aangepast, omdat ik ze wel érg zoet vond (is wel heel Provençaals trouwens) en ik graag meer venkel wilde proeven. Deze koekjes worden overigens niet megabros, dus als je dat verwacht, kun je beter andere koekjes bakken. Deze bijvoorbeeld. Of deze.

Honingkoekjes met zeezout

Het zout dat ik voor de honingkoekjes gebruik is trouwens ook Provençaals: fleur de sel uit de Camargue. Vanaf het moment dat ik, wonend in Montpellier, het dorpje waar dit zout vandaan komt bezocht heb, wil ik alleen nog maar deze real deal.

Honingkoekjes

Aigues-Mortes is een schattig ommuurd stadje in de Rhone-delta. De naam betekent zoveel als “dode wateren”. Dat klinkt luguber, en ergens is het dat ook: vroeg lag het plaatsje aan zee, maar doordat de Rhône slib meeneemt en in de delta deponeert, kwam Aigues-Mortes landinwaarts te liggen.

Gelukkig is de zee nog dichtbij genoeg om zout te winnen in de salins: zoutpannen. Die ziijn trouwens het mooist te zien vanuit het vliegtuig van of naar Montpellie. Dan zie je glinsterende roze vlakken middenin de groene en grijze delta en vlakbij de felblauwe zee.

Zo maak je voor 1 bakplaat vol honingkoekjes:

  • Wachttijd: 30 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • 180 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl venkelzaad
  • 60 gr kristalsuiker
  • 50 gr honing
  • 90 gr ijskoude boter
  • 1/2-1 tl grof zeezout

Zo maak je het

Zeef de bloem boven de kom van je keukenmachine of standmixer. Voeg daarna het bakpoeder, het venkelzaad toe de suiker en de honing toe. Snijd de boter in blokjes en voeg ook die toe.

Meng tot een net aan samenhangend deeg. Maak van het deeg 2 rollen van ca. 5 cm breed, verpak ze in bakpapier en leg ze minimaal 30 minuten in de koelkast. Je kunt het deeg nu ook invriezen, dan kun je het rechtstreeks uit de vriezer bakken.

Honingkoekjes met venkelzaad

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de rollen deeg op de bakplaat met minimaal 10 cm ertussen en schuif de bakplaat in de oven.

Plet het deeg elke 5 minuten met een zware pan oid. Dit gaat het makkelijkst met een velletje bakpapier ertussen. De koeken zouden uiteindelijk ongeveer 5 mm dik moeten worden.

Na 15-20 minuten zou het deeg goudbruin moeten zijn. Haal de bakplaat dan uit de oven, bestrooi de koeken met het zout (kijk zelf even hoeveel je lekker lijkt) en plet voor de laatste maal. Op die manier verdwijnen de luchtbellen en druk je het zout in de koekjes.

Snijd het deeg onmiddellijk daarna in repen en die daarna weer in stukjes. Laat de koekjes ten slotte op een rooster steviger worden.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt