Plaattaart met prei

Plaattaart met prei

Deze plaattaart met prei staat in een mum van tijd op tafel en is ontzettend makkelijk te maken. Zoet door de prei, hartig door de kaas en tomaat.
Plaattaart met prei

Deze plaattaart met prei maakte ik vorige week. Niet omdat ik nou bijzonder geïnspireerd was door de prei en ook niet omdat ik al maanden naar een plaattaart zat te smachten, maar gewoon, omdat weer een omelet met prei me saai leek. Bovendien hadden we heel veel prei. Dus besloot ik de prei maar meer als ui te zien. Daarnaast zag ik stomtoevallig op Instagram een foto van een plaattaart voorbij komen, en toen viel alles op zijn plek: het werd plaattaart met prei. Deze plaattaart met prei is niet alleen ontzettend makkelijk te maken, hij is ook nog eens heel snel klaar.

Plaattaart met prei

Door de prei eerst zachtjes te fruiten, wordt hij heerlijk zacht en zoet. Door de toevoeging van zongedroogde tomaat en kaas wordt de plaattaart toch ook hartig. En omdat je gewoon supermarktbladerdeeg gebruikt, staat het geheel in no time in de oven.

Plaattaart met kaas

Wat de kaas betreft: ik heb deze plaattaart al met allerlei soorten kaas gemaakt. Taleggio is erg lekker, zeker in combinatie met een beetje parmezaanse kaas, want taleggio is vrij nootachtig van smaak. Met (buffel)mozzarella en een beetje Parmezaanse kaas wordt deze plaattaart met prei ook heerlijk. Het belangrijkste is echter dat je een goed smeltende kaas gebruikt. Pas wel op dat je geen kaas gebruikt die té hartig is: oude kaas is al snel zo zout dat je de subtiele smaak van de prei dan teniet doet.

Plaattaart met prei

Zo maak je plaattaart met prei voor 2 personen:

  • Kooktijd: 40 minuten
  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 3 kleine of 2 middelgrote preien
  • 1 tl Provençaalse of Italiaanse kruiden
  • 5 semigedroogde tomaatjes (gewoon uit een pot)
  • 100 gr goed smeltende kaas

Zo maak je het

Plaattaart maken

Laat de plakjes bladerdeeg naast elkaar ontdooien, dan ontdooien ze gelijkmatiger dan op een stapeltje. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zorg dat er een bakplaat in de oven staat.

Snijd de preien in halve ringen. Fruit ze in een scheutjes olie op matig laag vuur tot ze glazig en zacht zijn met de kruiden. Proef en maak op smaak met zout en peper. Snijd de tomaatjes fijn en snijd de kaas indien nodig in plakken.

Plaattaart met prei bakken

Haal de folie van de plakken bladerdeeg en maak ze aan elkaar tot een vierkante lap. Laat daarvoor twee plakken overlappen en duw de rand aan. Dit gaat het makkelijkst op een vel bakpapier of bakfolie.

Leg dan één van de twee lange plakken die je zo hebt gekregen met een kleine overlap op de andere plak en duw ook weer aan. Kerf dan rondom met een met op ongeveer 1 cm van de rand van de deeglap in het deeg. Pas op dat je er niet doorheen gaat, je wilt alleen een groef maken.

Leg de lap deeg op de met bakpapier of bakfolie beklede bakplaat. Verdeel de gebakken prei over het deeg, binnen de lijntjes. Verdeel de gesneden tomaat over de prei. Leg de kaas gelijkmatig verdeeld bovenop.

Schuif de plaattaart met bakpapier en al op de hete bakplaat. Bak de plaattaart met prei gedurende 25 minuten.

Plaattaart met prei

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt