Bruinebonensoep met maïs

Pittige bruinebonensoep met maïs

Het recept voor deze bruinebonensoep met maïs komt uit de jaren 70 en was zijn tijd ver vooruit: vegan en spicy, en werkelijk iedereen lust deze soep!

Voor mij is deze soep de ultieme soep voor pakjesavond. Al zo lang als ik me kan herinneren, eten we bij mijn ouders thuis vrijwel iedere pakjesavond deze bruinebonensoep met maïs. Meestal met brood, maar met (warme) maïsbroodmuffins met een lik boter erbij is deze soep nóg lekkerder.

Bruinebonensoep met maïs

Vegan bruinebonensoep

Het recept komt uit een Tip Culinair uit de jaren 70 en het is zijn tijd ver vooruit: vegan, melkvrij, glutenvrij, you name it. Maar bovenal: ontzettend lekker. Goedgevuld en pittig. Natuurlijk heb ik een paar dingen veranderd aan het recept, waardoor de soep nóg lekkerder is.

Bruinebonensoep klinkt me al snel saai in de oren, maar deze versie verveelt me nooit. Tabasco hoort hier echt bij: daarmee verander je een licht pittige bruinebonensoep in een spicy, verwarmende soep.

Bruinebonensoep met maïs

Zo maak je een grote pan bruinebonensoep met maïs:

  • Kooktijd: 45 minuten
  • 2 uien
  • 400 gr aardappel
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl pimentón of paprikapoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 2 grote blikken bruine bonen (800 gr per stuk) NIET uitgelekt
  • 1 pot maïskorrels (340 gr)
  • 3 tabletten groengebouillon
  • tabasco om te serveren

Zo maak je het

Snipper de ui en verhit in een grote soeppan een scheutje olijfolie. Fruit hierin de ui zachtjes terwijl je de aardappels schilt en in blokjes van ongeveer 3x3x3 cm snijdt. Voeg die toe aan de ui en fruit 10 minuten door.

Hang een zeef of vergiet boven een maatbeker of kom en stort hierin de blikken bruine bonen. Meet het vocht af en vul met kokend water aan tot 2 liter.

Giet de maïs af en verdeel in twee gelijke porties.

Bruinebonensoep

Pers na de genoemde 10 minuten de knoflook boven de pan en schep om. Voeg wanneer de knoflook begint te geuren de bruine bonen, de pimentón en de cayennepeper toe. Laat dit geheel 5 minuten al omscheppend bakken. Voeg dan de bouillontabletten, de 2 liter water en bruinebonennat en 1 portie van de maïs toe.

Pittige soep met maïs en bruine bonen

Breng de soep aan de kook en laat 5 minuten flink doorkoken. Hak ondertussen de peterselie fijn.

Probeer na die 5 minuten of de aardappel zacht is. Zo ja, draai dan het vuur uit en pureer de soep grof met een staafmixer. Je mag zeker nog stukjes maïs en bruine boon zien, maar de soep mag flink dikker worden. Roer ten slotte de achtergehouden maïskorrels door de soep.

Serveer met tabasco en gehakte peterselie. Maïsbroodmuffins zijn hier heel erg lekker bij!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt