Pattison met chorizo en tomaat

Deze pattison met chorizo en tomaat is eenvoudig te maken en heerlijk van smaak: pittige chorizo en tomaat combineren heerlijk met de zachte pattison.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Als je ook een (biologische) groentepakket hebt, zal je het herkennen: van die groenten waarvan je niet zo goed weet wat je ermee moet. Dat had ik toen ik een pattison aantrof in mijn groentetas. Een pattison ziet eruit als een soort platte, lichtgroene pompoen, maar lijkt aan de binnenkant het meest op een courgette. Om hem als een gewone courgette te verwerken, vond ik echter een beetje saai. Er zijn maar weinig recepten voor pattison, bleek al snel, maar uiteindelijk vond ik het recept waar ik deze pattison met chorizo en tomaat op baseerde.

De pattison in deze pattison met chorizo en tomaat wordt in zijn geheel gestoofd met andere groenten en smaakmakers. Dat levert een heerlijk stoofpotje op, en een heerlijk zachte, bijna romige pattison. Dit recept is eenvoudig te maken. Het stoven kost echter wel even tijd.

Het mengsel van prei, chorizo en tomaat wordt heerlijk pittig en past perfect bij de zachte smaak van de pattison. Extra lekker wanneer je het geheel bestrooit met wat gehakte platte peterselie of verse oregano. Met stevig brood ernaast heb je een volledige maaltijd.

Mocht je niet aan pattison kunnen komen, dan kun je ook courgette gebruiken. Ik zou dan kiezen voor van die kleine ronde courgetjes, of dunne kleintjes en die in hun geheel stoven. Als je alleen grote courgette tot je beschikking hebt, snijd die dan in een paar grove stukken met veel schil en stoof die mee. De prei kun je eventueel vervangen door twee uien.

Zo maak je pattison met chorizo en tomaat voor 2 personen:

  • Kooktijd: 1 uur 30 minuten
  • 1 pattison (300-350 gr)
  • 1 middelgrote prei (evt. te vervangen door 2 uien)
  • 1 teen knoflook
  • 350 gr tomaten
  • 90 gr pittige chorizo
  • 2 el extra vierge olijfolie

Zo maak je het

Was de pattison grondig en snijd de steelaanzet en het kontje eraf. Snijd de prei in halve ringen. Verhit wat olie in een (stoof)pan en fruit de prei hierin op zacht vuur. Snijd ondertussen de knoflook in plakjes. Voeg ze toe aan de prei als die begint te geuren. Laat het mengsel samen doorfruiten. Snijd ondertussen de chorizo in halve plakjes en de tomaten in grove stukken.

Voeg de chorizo toe aan het preimengsel wanneer dat begint te kleuren. Laat even bakken tot de chorizo zijn vet begint los te laten. Doe dan ook de tomaten in de pan en draai het vuur wat hoger.

Roer alles goed door elkaar en laat even bakken, tot de tomaten uit elkaar beginnen te vallen. Voeg zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe. Draai dan het vuur op zijn allerlaagst, leg de pattison in de pan, giet de extra vierge olie erover en zet het deksel op de pan.

Laat de pattison met chorizo en tomaat minstens een uur stoven. Prik af en toe in de pattison om te kijken of hij gaar is. Als de bovenkant niet goed gaart en de onderkant wel, kun je de pattison af en toe omdraaien.

 

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.7 / 5. Aantal: 7

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt