Geef je pasta alla vodka een spicy upgrade met nduja! Romig, pittig, met heerlijk veel smaak. Deze pasta is echt de ultieme comfort food als je het mij vraagt.
Een tijdje geleden spotte ik bij Miljuschka een recept voor spaghetti carbonara met nduja. Nou wordt heel veel eten lekkerder van een beetje nduja, de pittige, smeerbare worst uit Calabrië, maar ik dacht meteen: dat kan beter.
Pasta alla vodka ken je misschien wel, dat is pasta met een romige saus van tomaat, room en een scheutje wodka. Ik maak het al jaren volgens het uitstekende recept van Smitten Kitchen. Pasta alla vodka is van zichzelf altijd ook een beetje pittig. Ik voegde extra pit en een heleboel smaak toe door er nduja aan toe te voegen.
Pasta met nduja
Mocht je je afvragen wat dat is: een soort spicy salami, maar dan smeerbaar en uit een potje. Geloof me, ik snapte er geen reet van toen ik het voor het eerst las, maar het is echt heerlijk. Inmiddels is het trouwens gewoon te koop bij de supermarkt, dus dat is top.
Trouwens: je hoeft natuurlijk niet speciaal hiervoor wodka in huis te halen. Met gin werkt het ook! Wil je liever geen alcohol gebruiken, dan is alcoholvrije gin zelfs ze lekkerste optie.
Vegan pasta alla vodka
Wil je liever vega of vegan eten? Geen punt! Vervang dan de nduja door 1 tl gochujang (zoals in dit recept) en desgewenst de crème fraîche door vegan room. Voilà, veganized pasta alla vodka mét extra veel smaak.
Zo maak je pasta alla vodka met nduja voor 2 personen:
- Kooktijd: 30 minuten
- 175 gr rigatoni of andere korte, stevige pasta
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 3 el wodka of gin
- 3 el tomatenpuree
- 2 el nduja
- 2 el room
- 125 ml pastawater
Zo maak je het
Kook de pasta in gezouten water tot hij al dente is.
Snipper ondertussen de sjalot en snijd de knoflook fijn. Verwarm in een hapjespan of wok 2 el olijfolie op middelhoog vuur. Fruit hierin de sjalot tot deze glazig begint te worden, ongeveer 3 minuten.
Voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Schenk de wodka in de pan en bak al roerend, tot de wodka verdwenen is. Voeg dan de tomatenpuree en de nduja toe en bak 2 minuten mee tot de tomatenpuree wat donkerder geworden is.
Schep dan 125 ml pastawater in een maatbeker en voeg deze toe aan de saus. Roer goed door, proef, en maak op smaak met zout en peper. Voeg ten slotte de room toe. Meng de afgegoten pasta door de saus en serveer direct.
Laat hier weten wat je er van vindt