Palmkool, ook wel cavolo nero, is het Italiaanse zusje van boerenkool. Je kunt er natuurlijk stamppot mee maken, maar palmkool is ook heerlijk in salades en is een klassiek ingrediënt voor de Italiaanse soep ribollita. Hij is trouwens ook heerlijk in de pasta! En ook met harissa is palmkool dus heerlijk.
Palmkool van Nigella Lawson
In het nieuwste boek van Nigella Lawson, Eat, cook repeat (in het Nederlands vertaald als Eten, koken, leven) vond ik meerdere heerlijke recepten met palmkool, waaronder één voor pasta met palmkool en ‘nduja, een soort zachte, pittige Italiaanse worst. Nigella geeft er de tip bij om voor een vegan versie harissa te gebruiken.
Ik nam die suggestie ter harte en besloot cavolo nero en harissa te combineren. Niet met pasta, maar als bijgerecht. Omdat ik dol ben op de combinatie van rode peper en sinaasappel, deed ik die er ook bij.
Cavolo nero met harissa
Dat levert een waanzinnig lekker bijgerecht op: aardse palmkool, zoete en frisse sinaasappel, een klein bittertje van de sinaasappel schil en lekker wat pit van de rozenharissa. Het beste compliment kwam van mijn man: “Ik houd niet van palmkool, maar zo vind ik het lekker”.
Palmkool met harissa
Wat die harissa betreft: ik gebruik rozenharissa van Belazu. Die is een stuk pittiger dan van Souq, dus kijk even hoe pittig je het gerecht wilt hebben. Voor wat romigheid heb ik boter gebruikt, maar met olijfolie is dit gerecht net zo lekker én vegan. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om olie en boter te combineren.
Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij via z’n linkje iets koopt bij de vrienden van bol.com, ik een klein percentage commissie krijgt, zonder extra kosten voor jou.
Zo maak je 2 personen:
- Kooktijd: 20 minuten
- 500 gr palmkool
- 1 geboende biologische sinaasappel
- 2 el extra vierge olijfolie OF 25 gr roomboter OF 1 el extra vierge olijfolie én 15 gr roomboter
- 1 el rozenharissa
- 1 el amandelschaafsel
Zo maak je het
Verwijder de harde kernen uit de bladeren en snijd de palmkool in smalle reepjes. Boen de sinaasappel en rasp de schil eraf. Pers de sinaasappel uit.
Verhit de olijfolie en/of boter in een wok of hapjespan waar je een passend deksel voor hebt. Fruit de harissa en de sinaasappelschil even in de pan. Voeg dan de cavolo nero toe en schep alles om tot alle palmkool bedekt is met een vettig laagje.
Gesmoorde palmkool met sinaasappel
Voeg vervolgens het sinaasappelsap toe, draai het vuur laag en zet het deksel schuin op de pan. Laat de palmkool zo 10 minuten rustig smoren. Rooster ondertussen het amandelschaafsel in een droge koekenpan. Bestrooi de palmkool voor het serveren met amandelschaafsel.
Emma zegt
Mega lekker recept, geeft een heerlijke zachte smaak aan de Palmkool. Zeker een aanrader!
Emma van der Deijl zegt
Wat leuk, dankjewel!