Orzotto? Jazeker, risotto gemaakt met orzo in plaats van rijst. Fris en licht door de spinazie en erwten, maar ook goed gevuld door de kikkererwten. Ik ben dol op risotto, maar een beetje variatie vind ik ook altijd wel fijn. Daarom besloot ik met orzo aan de slag te gaan en een vegan orzotto te maken.
Risotto van orzo
Orzo is een kleine pastasoort, de korrels zijn ongeveer zo groot als rijstkorrels. Eén van mijn favoriete gerechten met orzo is dit recept van Denise Kortlever, maar ik zet het ook regelmatig als (snelle!) pasta voor aan mijn kinderen (net als de makers van Ik Ken Iemand Die).
Vegan orzotto met spinazie
Gezien de tijd van het jaar besloot ik de orzotto te vullen met erwtjes en spinazie. Voor wat meer bulk en eiwitten voegde ik bovendien kikkererwten toe. Deze orzotto is vegan, maar ik weet uit ervaring dat een flinke schep mascarpone er doorheen en/of wat geraspte Parmezaan erop ook heerlijk is!
Zo maak je vegan orzotto met spinazie en twee soorten erwten:
- Kooktijd: 40 minuten
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 2 el extra vierge olijfolie
- 150 gr orzo
- 600 ml groentebouillon
- 200 gr spinazie
- 150 gr doperwtjes (diepvries)
- 1 blik kikkererwten (400 gr), afgespoeld en uitgelekt
Zo maak je het
Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd deze in dunne plakjes.
Verhit 1 el van de olijfolie in een hapjespan of wok en fruit de ui hierin op middelhoog vuur tot hij glazig ziet. Bak dan de knoflook 1 minuut mee.
Voeg vervolgens de orzo toe en roer alles goed om, tot elke korrel orzo bedekt is met een laagje olie.
Makkelijke vegan orzotto
Voeg dan een flinke scheut bouillon toe, zoveel dat de orzo net onder staat. Zet het vuur laag en laat de orzo rustig pruttelen. Voeg steeds een scheut bouillon toe als de boel er droog uit begint te zien.
Blancheer ondertussen de erwtjes. Kook ze hiervoor 2 minuten in een pan met kokend water en laat ze meteen daarna uitlekken.
Orzotto met spinazie en erwten
Begin na 20 minuten met proeven: de orzo is klaar als deze lekker romig is en door de pan golft. Voeg dan de kikkererwten toe en warm deze nog 2 minuten mee.
Schep dan de spinazie door de orzotto heen. Meng ten slotte de erwtjes door de orzotto en besprenkel het geheel met de overgebleven olijfolie.
Laat hier weten wat je er van vindt