Na mijn recensie van Simpel kon een recept daaruit natuurlijk niet uitblijven! De eerste keer dat ik eruit kookte heb ik meteen drie gerechten gemaakt, namelijk de wortel met kaneel, honing en yoghurt, de boerenkool met bloemkool (ipv broccoli) en de makreel met kardemom-pistachesalsa. Die wortel was een eyeopener voor mr. Em: “zó lust ik wél wortel!”. Een paar dagen later volgde de kip met karwij en cranberry’s. Allemaal enorme aanraders: spannende en originele smaken zoals we die van Ottolenghi kennen.
Makreel met kardemom-notensalsa
Deze makreel met kardemom-notensalsa is belachelijk lekker. Stevige, hartige vis, pittige en frisse salsa en spicy room. Een perfecte combinatie. Zo perfect dat zelfs onze dreumes (!) H heerlijk heeft gesmikkeld van dit gerecht. Ook van die spicy salsa!
Natuurlijk kon ik het niet laten het recept een klein beetje aan te passen. De pistachenoten werden noodgedwongen walnoten, en ik ben echt te lui om eerst gember te raspen en uit te persen, dan slagroom te kloppen en die twee dan weer met zure room te mengen, dus daar heb ik een eigen versie van gemaakt. Als je benieuwd bent naar het origineel: koop vooral het boek.
Makreel uit Simpel van Ottolenghi
De makreel kun je het beste bij de visboer kopen: kies twee niet te grote vissen en laat die zo fileren dat je vier filets mét vel overhoudt. Let daarbij wel goed op, want makreelfilet bevat ondanks de naam vaak toch nog wat graten. Het visvlees valt na het garen doorgaans zo van die graten, dus het komt altijd goed, maar zonder opletten opeten kan dus niet.
Zo maak je Makreel met kardemom-notensalsa voor 2 personen (of als voorgerecht voor 4):
- Kooktijd: 35 minuten
- 25 gr noten, bijvoorbeeld walnoten of pistachenoten
- 8 kardemompeulen
- 4 makreelfilets met vel (va. 250 gr)
- 2 limoenen
- 15 gr koriander
- 10 gr basilicum
- 1 groene chilipeper
- 50 ml neutrale olie, zoals zonnebloemolie of druivenpitolie
- 2 el crème fraîche of Griekse yoghurt
- 1 tl gembersiroop
Zo maak je het
Makreel uit Simpel
Rooster de noten in een droge koekenpan. Laat ze afkoelen en hak ze daarna grof. Kneus de kardemompeulen en maal de zaadjes in een vijzel of specerijenmolen tot poeder, of gebruik 1/2 kardemompoeder uit een potje.
Meng een flinke snuf kardemompoeder met een snuf zout. Spoel de makreelfilets af, dep ze droog en wrijf ze aan beide kanten in met het kardemom-zoutmengsel.
Makreel van Ottolenghi
Snijd 1 limoen in partjes. Rasp van de andere 1 tl schil en pers hem daarna uit.
Meng voor de salsa in een staafmixerbakje of keukenmachine de noten, de overgebleven gemalen kardemom, de geraspte limoenschil, 1 el limoensap, de koriander, de basilicum, de groene chilipeper, 20 ml olie en 1/2 tl fijn zout.
Roer in een kommetje de crème fraîche of Griekse yoghurt los met de gembersiroop. Maak op smaak met een beetje limoensap, het moet lekker fris zijn, en duidelijk naar gember smaken.
Makreel met kardemom
Giet vlak voor het serveren de resterende olie in een grote koekenpan en verhit die op hoog vuur. Leg als de olie heel heet is de makreelfilets er op de velkant in en bak ze 2 minuten. Check of het vel mooi bruin is, bak ze anders nog even door. Keer de filets om zodra het vel krokant en goudbruin is en bak de andere kant dan in 1 minuut goudbruin.
Serveer met de salsa, de gemberroom en partjes limoen.
Janneke zegt
Wat doe je met de basilicum en koriander?
Emma van der Deijl zegt
Die gaan in de salsa!