Romige koffie-ijsjes

Romige koffie-ijsjes plus instant vakantiegevoel

Waan je op vakantie met deze romige koffie-ijsjes. Van Vietnam via Spanje tot New York: deze ijsjes zijn romig, fris en rijk van smaak.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

IJs uit de supermarkt is prima, een ijsje halen is heerlijk, maar hoe fijn is het om ijs voor grote mensen in de vriezer te hebben liggen? Precies. Deze romige koffie-ijsjes zijn in feite een variatie op de affogato. Net wat minder machtig, wat minder koffie en door en door koud. En je hebt er ook geen lepeltje voor nodig.

Romige koffie-ijsjes

Koffie-ijsjes met vakantiegevoel

Deze ijsjes zijn een soort vakantie op een stokje. Dat zit zo. Ik ken de combinatie van espresso met gecondenseerde melk uit Andalusië: daar heet het café bombón en het is een mierzoet, machtig micro-toetje. Wil je het jezelf dus nog makkelijker maken dan deze ijsjes of een affogato, schep dan gewoon een lepeltje (koude) gecondenseerde melk in je espresso.

Vietnamese koffie

Een vergelijkbare combinatie, van cold brew koffie en gecondenseerde melk, is de beroemde Vietnamese koffie. En toen wij in New York waren, waren daar paletas megahip: Mexicaanse ijsjes op een stokje, maar dan voor grote mensen. Denk: een cocktail of een compleet dessert gevangen in een ijsje.

Romige koffie-ijsjes

In mijn hoofd werd de combinatie van die drie een romig koffie-ijsje met gecondenseerde melk, en een instant vakantiegevoel. Mét een snufje zout, voor nog meer smaakdiepte.

Liever geen zout toevoegen? Ga dan de route van mijn favoriete ijskoffie en voeg een theelepel oranjebloesemwater toe!

Romig koffie-ijs

Voor deze ijsjes is het handig om ijsvormpjes in huis te hebben. Die koop je voor een paar euro bij alle Hema-achtige Ikeablokkers. Als ik later groot ben, wil ik net zulke chique als Smitten Kitchen heeft. Het is handig om voor je begint even te meten hoeveel vloeistof er in jouw vormpjes past. Indien nodig kun je dan namelijk de hoeveelheid vloeistof vooraf aanpassen. Dit recept geeft ongeveer 480 ml vloeistof. Heb je dus bijvoorbeeld 6 vormpjes van 60 ml, dan gebruik je ongeveer 115 ml espresso, 75 ml gecondenseerde melk, 115 ml melk en 60 ml room.

Zo maak je 6-8 romige koffie-ijsjes:

  • Wachttijd: 6 uur
  • Kooktijd: 5 minuten
  • 150 ml loeihete espresso
  • 100 ml gecondenseerde melk
  • 150 ml volle melk
  • 75 ml slagroom
  • optioneel: 1/2 tl grof zeezout OF 1 tl oranjebloesemwater

Zo maak je het

Klop de espresso en de gecondenseerde melk door elkaar zodat de melk oplost. Doe dan de volle melk en de room erbij en roer tot een egaal mengsel. Voeg als je wilt hier de helft van het zout toe.

Verdeel het mengsel over de ijsvormpjes en laat de ijsjes vervolgens minimaal 6 uur bevriezen.

Om de ijsjes te lossen, houd je ze eventjes onder de hete kraan. Bestrooi de ijsjes als je wilt voor het serveren met de rest van het zout.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt