Deze koffie-banaansmoothie staat al sinds het allereerste begin op mijn website. Niet voor niets: hij is zó lekker! Ideaal ook om te drinken voor je gaat sporten: lekker licht verteerbaar, geeft lang energie en door de espresso een beetje extra pep.
Overigens heb ik in de loop der jaren wel wat getweakt aan het recept om te zorgen dat het nog lekkerder is dan het origineel van Janneke Vreugdenhil.
Smoothie met koffie
Sowieso ben ik wel een koffieliefhebber, dus toen we in 2014 in Indonesië waren, heb ik met veel plezier meerdere koffieplantages bezocht. Natuurlijk is er de bekende kopi luwak, die in New York $100 per kopje schijnt te kosten, maar er wordt vooral veel reguliere koffie verbouwd.
Voor zover wij begrepen van de gidsen wordt in Indonesië vooral robusta verbouwd. Robusta en arabica zijn de meest voorkomende koffierassen op de wereld. Koffie groeit als besjes aan bomen. In elk besje zitten twee koffiebonen. De besjes zijn rood als ze rijp zijn, de bonen zijn dan licht geel/groen.
Koffiebonen
De bonen worden uit de besjes gepeuterd en daarna gedroogd. Die gedroogde bonen kunnen dan al vervoerd worden, het branden hoeft niet meteen plaats te vinden. Dat weet ik overigens uit eigen ervaring: mijn grootvader was zeeman, en hoewel zijn laatste koffievracht al minstens 40 jaar geleden is, ruiken de hutkoffers die hij destijds gebruikte nog altijd naar gedroogde koffie!
Koffie branden
Het branden is voor de smaak de belangrijkste stap. Met de branding wordt bepaald of de koffie bitter en donker smaakt, of juist fruitig en licht, of iets daar tussenin. Branden luistert dan ook nauw: iets te lang, en de smaak is verloren. Wat je zelf het lekkerste vindt, kun je alleen maar bepalen door heel veel te proeven.
Koffie zetten
In Indonesië hebben we dat niet eens zoveel gedaan, aangezien daar meestal gemalen koffie en een sloot water worden gemengd tot een slap smakende drab, maar thuis, met ons espressoapparaat, proeven we al jaren fanatiek.
Zo’n zelfmalend apparaat is natuurlijk ideaal, maar veel koffiebranders en andere koffiezaken verkopen hun koffies zowel als bonen als gemalen, dus experimenteer gewoon!
“En nespresso dan?” Ja, ook lekker. Maar niet zo geschikt om echt koffie te proeven. Wel prima voor door een smoothie als deze trouwens. Dat wel.
Zo maak je koffie-banaansmoothie voor 2 personen:
- Kooktijd: 5 minuten
- 6 ijsklontjes
- 1 banaan
- 200 ml amandel-/koemelk
- 1 el cacaopoeder (gebruik geen Nesquick, maar echte cacao)
- 1 el amandelpasta
- 2 shots espresso
Zo maak je het
Koffiesmoothie maken
Doe alle ingrediënten behalve de espresso bij elkaar in de blender of de beker van een (daarvoor geschikte!) staafmixer. Mix dit tot een romige smoothie. Voeg als laatste de espresso toe – anders smelt het ijs te snel – mix nogmaals en schenk de smoothie in twee glazen.
Laat hier weten wat je er van vindt