Koffie-banaansmoothie

Koffie-banaansmoothie

Mijn favoriete ontbijtsmoothie is deze koffie-banaansmoothie. Lekker romig, licht verteerbaar en toch geeft hij lang energie!

Deze koffie-banaansmoothie staat al sinds het allereerste begin op mijn website. Niet voor niets: hij is zó lekker! Ideaal ook om te drinken voor je gaat sporten: lekker licht verteerbaar, geeft lang energie en door de espresso een beetje extra pep.

Koffie-banaansmoothie

Overigens heb ik in de loop der jaren wel wat getweakt aan het recept om te zorgen dat het nog lekkerder is dan het origineel van Janneke Vreugdenhil.

Smoothie met koffie

Sowieso ben ik wel een koffieliefhebber, dus toen we in 2014 in Indonesië waren, heb ik met veel plezier meerdere koffieplantages bezocht. Natuurlijk is er de bekende kopi luwak, die in New York $100 per kopje schijnt te kosten, maar er wordt vooral veel reguliere koffie verbouwd.

Voor zover wij begrepen van de gidsen wordt in Indonesië vooral robusta verbouwd. Robusta en arabica zijn de meest voorkomende koffierassen op de wereld. Koffie groeit als besjes aan bomen. In elk besje zitten twee koffiebonen. De besjes zijn rood als ze rijp zijn, de bonen zijn dan licht geel/groen.

Koffiebonen

De bonen worden uit de besjes gepeuterd en daarna gedroogd. Die gedroogde bonen kunnen dan al vervoerd worden, het branden hoeft niet meteen plaats te vinden. Dat weet ik overigens uit eigen ervaring: mijn grootvader was zeeman, en hoewel zijn laatste koffievracht al minstens 40 jaar geleden is, ruiken de hutkoffers die hij destijds gebruikte nog altijd naar gedroogde koffie!

Koffie-banaansmoothie

Koffie branden

Het branden is voor de smaak de belangrijkste stap. Met de branding wordt bepaald of de koffie bitter en donker smaakt, of juist fruitig en licht, of iets daar tussenin. Branden luistert dan ook nauw: iets te lang, en de smaak is verloren. Wat je zelf het lekkerste vindt, kun je alleen maar bepalen door heel veel te proeven.

Koffie zetten

In Indonesië hebben we dat niet eens zoveel gedaan, aangezien daar meestal gemalen koffie en een sloot water worden gemengd tot een slap smakende drab, maar thuis, met ons espressoapparaat, proeven we al jaren fanatiek.

Zo’n zelfmalend apparaat is natuurlijk ideaal, maar veel koffiebranders en andere koffiezaken verkopen hun koffies zowel als bonen als gemalen, dus experimenteer gewoon!

“En nespresso dan?” Ja, ook lekker. Maar niet zo geschikt om echt koffie te proeven. Wel prima voor door een smoothie als deze trouwens. Dat wel.

Zo maak je koffie-banaansmoothie voor 2 personen:

  • Kooktijd: 5 minuten
  • 6 ijsklontjes
  • 1 banaan
  • 200 ml amandel-/koemelk
  • 1 el cacaopoeder (gebruik geen Nesquick, maar echte cacao)
  • 1 el amandelpasta
  • 2 shots espresso

Zo maak je het

Koffiesmoothie maken

Doe alle ingrediënten behalve de espresso bij elkaar in de blender of de beker van een (daarvoor geschikte!) staafmixer. Mix dit tot een romige smoothie. Voeg als laatste de espresso toe – anders smelt het ijs te snel – mix nogmaals en schenk de smoothie in twee glazen.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt