Een superromige, fluweelzachte knolselderijsoep. Lichtzoet door de appel, met een heerlijke crunchy topping van gerookte amandelen en crispy kappertjes, want soep met topping is lekkerder dan saaie soep!
Toen we nog een elke week een groentetas hadden, kregen we in de winter net wat vaker knolselderij dan ons lief was. Sinds het opzeggen van dat abonnement had ik er dus niet meer mee gekookt.

Soep van knolselderij
Tot we op onze laatste vakantie in Frankrijk zo ongeveer iedere dag céléri rémoulade uit de winkel aten, omdat dat zo ontzettend lekker is. Hoog tijd dus om thuis ook weer eens knolselderij op tafel te zetten.
Deze soep was ook nog eens overheerlijk. Een vleugje anijs van de knolselderij, iets zoet en fris van de appel en ontzettend romig.

Vegan knolselderijsoep
Ik maakte de knolselderijsoep met crème fraîche, want die moest op. Vervang je deze door vegan room of crème fraîche, dan is deze soep naast glutenvrij ook nog eens vegan.
Zo maak je 4 kommen knolselderijsoep met appel en kappertjes:
- Kooktijd: 50 minuten
- 1 ui
- 1 el olijfolie
- 600 gr knolselderij (schoon gewicht, knol van ongeveer 700 gr)
- 2 zoete appels (bijvoorbeeld Jonagold)
- 600 ml groentebouillon
- 3 el crème fraîche of plantaardige room
- 2 el kappertjes
- 50 ml neutrale olie
- 2 el gerookte amandelen
- optioneel: munut
Zo maak je het
Snijd de ui in halve ringen. Verwarm een pan met een dikke bodem op middelhoog vuur en doe hier de olie en de ui in. Laat de ui op middelhoog vuur zachtjes bakken tot hij glazig ziet.
Snijd ondertussen de knolselderij in kwarten. Haal de schil en de lelijke plekken weg en snijd de knol in grote blokken.
Schil vervolgens de appels, snijd in stukken en verwijder het klokhuis. Doe de appel en de knolselderij bij de glazige uienringen in de pan.
Makkelijke knolselderijsoep
Laat de groenten op middelhoog vuur rustig bruinen terwijl je af en toe roert. Laat alles bakken tot de knolselderij en de appel wat gebruind zijn. Dit duurt ongeveer een kwartier.
Doe dan de bouillon erbij. Draai het vuur laag en laat de soep rustig een half uur koken.
Fluweelzachte soep met amandelen en kappertjes
Dep de kappertjes droog met keukenpapier. Verhit de neutrale olie in een koekenpannetje en doe de drooggedepte kappertjes erin. Roer af en toe om en laat de kappertjes zo frituren tot ze knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
Hak de amandelen grof. Pureer de gekookte soep met de crème fraîche. Er zijn mensen die dit met een staafmixer mooi glad krijgen, maar ik heb dat nog nooit voor elkaar gekregen, dus ik gooi het altijd in de blender.
Proef de soep en maak op smaak met zout en peper. Top de soep met de amandelen en de kappertjes, en als je wilt, wat muntblaadjes.
Laat hier weten wat je er van vindt