De 10 leukste cadeaus voor thuiskoks

Kip uit de oven met citroen en knoflook

Makkelijk en snel: kip uit de oven met knoflook en citroen. Jaarrond een feestje op je bord, zeker als je goede biologische kip gebruikt
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Wat mij betreft is dit typisch zo’n gerecht dat jaarrond lekker is. Kip uit de oven met knoflook is heerlijk als het koud is, maar de citroen is fris genoeg om dit ook in de zomer te kunnen serveren. Knapperige kip om te kluiven, barstensvol smaak!

Kip uit de oven met citroen en knoflook

Goede kip met citroen

Een tijdje geleden mocht ik van Grutto één van hun vleespakketten uitkiezen. Superfijn, want ik ben dol op hun rundvlees. Nou wilde graag om die reden óók rundvlees, dus ik koos voor hun combipakket. Ideaal: rund én kip in één heerlijk pakket.

Kipvleugels met knoflook

Extra leuk: waar ik doorgaans uit gemakzucht kipdijfilet koop, of juist een hele kip als ik in Frankrijk ben, zaten hier ook stukken kip mét bot in, zoals drumsticks en deze kipvleugels. Ik heb dit recept met beide gemaakt en allebei waren ze even heerlijk. Je kunt dus zelf kiezen of je drumsticks of vleugels gebruikt.

Zorg wel echt voor vlees met bot én vel, dat zorgt voor meer smaak én het vlees blijft veel malser. En waar je je kip ook koopt: koop een kip die een goed leven heeft gehad. Geloof me, dat proef je.

Zo maak je kip uit de oven met citroen en knoflook voor 2-4 personen:

  • Kooktijd: 35 minuten
  • 4 kipvleugels of drumsticks (bij voorkeur biologisch)
  • 20 gr roomboter of 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 biologische citroen
  • 4 tenen knoflook
  • 3 takjes rozemarijn
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je het

Verhit op middelhoog een ovenbestendige pan met een dikke bodem, waar je een deksel voor hebt. Smelt de boter daarin, of doe de olie in de pan.

Leg de kipvleugels met de velkant naar beneden in de pan en bak de kip 5-8 minuten op de velkant, tot de kip loskomt en het vel mooi goudbruin gekleurd is. Keer daarna de kip om en bak hem nog eens 5 minuten, tot ook deze kant de kip loslaat.

Snijd ondertussen de citroen in achten en verwijder zonodig de pitjes. Pel de knoflooktenen, maar laat ze heel. Verhit ondertussen bovendien de oven voor op 200 graden.

Draai dan de kip weer met de velkant omhoog. Knijp 2 partjes van de citroen boven de pan uit en schik daarna alle partjes citroen op en om de kip. Leg de tenen knoflook tussen de kip en leg de takjes rozemarijn ook in de pan.

Zet het deksel op de pan en zet de pan gedurende 25 minuten in de oven. Haal de pan met ovenwanten uit de oven en serveer de kip met de knoflook en een partje citroen per persoon.

P.S. De kip die ik voor dit gerecht heb gebruikt, heb ik cadeau gekregen van Grutto. Ik heb voor dit recept niet betaald gekregen, ik ben gewoon enthousiast over het product.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt