Gesmoorde artisjokken met citroen

Gesmoorde artisjokken met citroen

Waanzinnig lekker en veel makkelijker dan je denkt: gesmoorde artisjokken met citroen. Zo wordt artisjokken bereiden een snel en makkelijk klusje!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Van het idee van artisjokken bereiden word ik doorgaans een beetje pips. Ja kijk, gewoon koken en dan de blaadjes dippen, dat lukt prima. Maar dat gedoe met schoonmaken, hooi eruit en dergelijke, daar krijg ik acuut de kriebels van. Toch had ik zin in gesmoorde artisjokken. En wat nou zo leuk is: met kleine artisjokken is dat veel makkelijker!

Gesmoorde artisjokken met citroen

Artisjokken smoren

En dus kocht ik onlangs op de markt in de Provence lekker kleine artisjokken, ongeveer ter grootte van mijn vuist. Nou heb ik kleine handen, dus tenzij je die ook hebt, zou ik je aanraden ze net iets kleiner dan je vuist te kopen. Dan heb je kleine artisjokken die snel garen en makkelijk schoon te maken zijn. Ze bestaan ook nog kleiner, ter grootte van een kippenei. Die hebben helemaal geen hooi.

Dat schoonmaken viel trouwens enorm mee: even wat snijden, spoelen en klaar. En het makkelijkste: de magnetron doet het meeste werk. Dus geen uren stoven in een braadpan, maar gewoon 10 minuten in de magnetron!

Gesmoorde artisjokken met citroen

Zo maak je gesmoorde artisjokken met citroen voor 2 personen:

  • Voorbereidingstijd: 15 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • 1 ui of 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • 6 kleine artisjokken (zie beschrijving)
  • 1 el extyra vierge olijfolie
  • 5 blaadjes basilicum

Zo maak je het

Gesmoorde artisjokken

Snipper de ui en fruit deze in een scheutje olie op laag vuur in een ruime koekenpan. Snijd de knoflook fijn. Pers een helft van de citroen uit boven een grote kom en vul deze kom verder tot iets over de helft met water.

Artisjokken schoonmaken

Snijd van de artisjokken de puntjes af en verwijder de hele harde buitenste blaadjes. Snijd ze dan in de lengte in vieren. Snijd het hooi met een puntig mesje weg, maar laat de bodem zoveel mogelijk zitten. Doe de schoongemaakte stukken artisjokken in de kom.

Artisjokken bereiden

Voeg wanneer de ui glazig ziet de knoflook toe. Leg wanneer de knoflook begint te geuren de stukken artisjok in één laag in de pan. Bak ze zo tot beide snijvlakken van de stukken iets beginnen te kleuren. Doe dan de hele inhoud van de pan met het sap van de andere helft van de citroen, de olijfolie, zout en peper naar smaak en 2 el water in een schaal die in de magnetron kan. Sluit de schaal af met een deksel of magnetronfolie.

Smoor de artisjokken zo 10-13 minuten op vol vermogen, tot ze zacht zijn en de stelen iets bruin kleuren.

Verdeel de artisjokken over twee borden en scheur er wat basilicum boven. Extra lekker met nog wat citroensap, en met stevig brood.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 1 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt