Klassieke artisjokken

Zelf artisjokken klaarmaken

Artisjokken bereiden, vinden veel mensen vrij uitdagend. Dat is echter nergens voor nodig. Meer dan koken is het niet, behalve even een eenvoudige vinaigrette maken om klassieke artisjokken te kunnen serveren. Het eten zelf is het ingewikkeldst, maar ook dat heb je zo onder de knie. Ik at ze als klein meisje al.

Verse artisjokken smaken totaal anders dan die uit een potje of op de pizza, dus het is zeker de moeite waard om ze eens zelf te bereiden!

Klassieke artisjokken

Klassieke artisjokken

In de klassieke bereiding is het gebruikelijk om de puntige bovenste blaadjes van de artisjokken af te knippen of te snijden. Dat is echter absoluut niet nodig, maar het staat wel chic. Ik ben te lui om alle blaadjes stuk voor stuk te doen, dus ik hak gewoon de bovenkant van de artisjokken af. Maar voel je dus niet verplicht.

Een artisjok per persoon is een chic voorgerechtje. Met wat brood erbij heb je een fijne lunch.

Bereiding: 40 minuten

Ingrediënten voor klassieke artisjokken voor twee personen:

  • 2 ongeveer even grote artisjokken
  • 1 el wittewijnazijn
  • 3 el druivenpitolie
  • 1/2 el fijngehakte peterselie
  • 1/2 el fijne mosterd

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Artisjokken koken

Breek de steel van de artisjokken dicht onder de knop af. Probeer zoveel mogelijk vezels mee te trekken. Breng een grote pan water aan de kook. Voeg een tl fijn zout toe en kook de artisjokken in 25-30 minuten goed zacht.

Artisjokken serveren

Klop een vinaigrette van de azijn, de olie, de mosterd en de peterselie. Laat de artisjokken even uitlekken en afkoelen. Serveer met een vinaigrette in een kommetje op tafel, of een klein bakje op iedere bord.

Pluk de blaadjes van de artisjokken, dip de onderkanten in de vinaigrette en schraap het “vlees” van de blaadjes af. Snijd als de blaadjes op zijn het “hooi” en eet de artisjokharten met de rest van de vinaigrette.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.