De klassieke manier om artisjokken te eten, is met een Franse mosterdvinaigrette. Makkelijker dan je denkt, en overheerlijk. Overigens was het hoog tijd voor nieuwe foto’s voor deze klassieke artisjokken. Die heb ik in 2022 gemaakt!
Zelf artisjokken klaarmaken
Artisjokken bereiden, vinden veel mensen vrij uitdagend. Dat is echter nergens voor nodig. Meer dan koken is het niet, behalve even een eenvoudige vinaigrette maken om klassieke artisjokken te kunnen serveren. Het eten zelf is het ingewikkeldst, maar ook dat heb je zo onder de knie. Ik at ze als klein meisje al.
Verse artisjokken smaken totaal anders dan die uit een potje of op de pizza, dus het is zeker de moeite waard om ze eens zelf te bereiden!
Klassieke artisjokken
In de klassieke bereiding is het gebruikelijk om de puntige bovenste blaadjes van de artisjokken af te knippen of te snijden. Dat is echter absoluut niet nodig, maar het staat wel chic. Ik ben te lui om alle blaadjes stuk voor stuk te doen, dus ik hak gewoon de bovenkant van de artisjokken af. Maar voel je dus niet verplicht.
Een artisjok per persoon is een chic voorgerechtje. Met wat brood erbij heb je een fijne lunch.
Zo maak je klassieke artisjokken voor twee personen:
- Kooktijd: 40 minuten
- 2 ongeveer even grote artisjokken
- 1 el wittewijnazijn
- 3 el druivenpitolie
- 1/2 el fijngehakte peterselie
- 1/2 el fijne mosterd
Zo maak je het
Artisjokken koken
Breek de steel van de artisjokken dicht onder de knop af. Probeer zoveel mogelijk vezels mee te trekken. Breng een grote pan water aan de kook. Voeg een tl fijn zout toe en kook de artisjokken in 25-30 minuten goed zacht.
Artisjokken serveren
Klop een vinaigrette van de azijn, de olie, de mosterd en de peterselie. Laat de artisjokken even uitlekken en afkoelen. Serveer met een vinaigrette in een kommetje op tafel, of een klein bakje op iedere bord.
Pluk de blaadjes van de artisjokken, dip de onderkanten in de vinaigrette en schraap het “vlees” van de blaadjes af. Snijd als de blaadjes op zijn het “hooi” en eet de artisjokharten met de rest van de vinaigrette.
Wil.knoppers zegt
Ik vind het lekker.
Het is gezond en hoeveel mag je er in een week?
Emma van der Deijl zegt
Fijn om te lezen Wil, dankjewel!
Hoeveel je er mag zou ik niet weten. Het is groente, dus ik zou denken vrij veel 😉
Mirjam Jong zegt
Lekker! Ik heb ze jaren geleden in Frankrijk leren eten. Elk blaadje dopen in de vinaigrette en met je tanden het ‘vlees’ eraf schrapen. En als toetje het stuk onder het hooi. Veel beter dan de zure artisjokharten op de pizza.
Emma van der Deijl zegt
Jaaaaa zo heerlijk! Mij doe je ook geen plezier met artisjok uit een pot, juist omdat ik weet hoe ze écht kunnen smaken.