SDEN of WSET? Welke wijncursus kies je?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Een paar maanden geleden stond ik zelf voor de keuze: SDEN of WSET? Welke wijncursus moest ik kiezen?

Al zeker 15 jaar is wijn een grote hobby van me, maar me er uitgebreid in verdiepen had ik nog nooit gedaan. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Puur voor de pret, gewoon omdat ik me meer in mijn hobby wilde verdiepen. Dus besloot ik me te verdiepen in welke wijncursussen ik bij mij in de buurt kon volgen.

Wijnliefhebber welke wijncursus

Wijncursus volgen Leiden

Dat bleek op meerdere plekken in Leiden te kunnen. Wijncursussen kun je hier volgen bij Vineux, Academie 1574, La Bordelaise en Henri Bloem. In de omgeving van Leiden kon ik bovendien kiezen voor The Surfing Sommelier in Noordwijk. Die bieden bovendien allemaal wijncursussen op verschillende niveaus aan. Keuze genoeg dus, ook tussen SDEN of WSET.

Welke wijncursus kiezen?

Maar voor je een cursusaanbieder en een niveau kiest, moet je natuurlijk weten wélke cursus je wilt volgen. Daarin heb je twee smaken: WSET en SDEN, en beide opleidingen staan goed bekend.

Dus welke kies je dan? En waarom?

Wat is SDEN?

SDEN is een Nederlandse wijnopleiding waar de nadruk wordt gelegd op feitelijke kennis, zoals ‘Waar?’ ‘Hoe?’ en ‘Wat?’

De examens zijn multiple choice, ook de wijnen die je op het examen proeft. Bij SDEN 3 moet je minimaal 2 van de 6 wijnen goed hebben, bij SDEN 1 en SDEN 2 geldt dit niet. Het gaat dus ook heel erg om welke wijn je proeft.

Wat is WSET?

WSET is een Britse, internationaal erkende wijnopleiding. In Nederland kun je de cursussen 1 t/m 3 gewoon in het Nederlands volgen.

Tof aan WSET is de proefmethode: The Systematic Approach to Wine Tasting. Door een lijst af te werken (kleur, geur, intensiteit, smaak, zuurgraad, alcohol, tannine, etc.) leer je wijn in hokjes te plaatsen. Daarbij gaat het uiteindelijk om het het bepalen van de wijnkwaliteit.

Bij WSET gaat het vooral over praktische inzichten zoals ‘Waarom?’, ‘Verbind’ en ‘Verklaar’. Dat leidt tot een integrale benadering, die behoorlijk pittig kan zijn.

Voordelen SDEN

  • Een voordelige kennismaking: SDEN 1 is heel betaalbaar en een fijne kennismaking met wijn en wijnkennis. Bovendien een prettig opstapje als je onzeker bent over je eigen wijnkennis.
  • De stap na SDEN 3 is de vinologenopleiding. Die is gewoon in Nederland én in het Nederlands.
  • De eerste drie cursussen SDEN – die voor mensen die niet in de wijn werken – zijn voordeliger dan die van WSET.

Voordelen WSET

  • Internationaal erkend, dus waar je ook ter wereld met een wijnboer aan de praat raakt, je weet zeker dat je het over hetzelfde hebt.
  • De proefmethode geeft veel houvast gaat heel diep in op alle elementen van de wijnen.
  • De studielast van WSET 2 is veel minder dan die van SDEN 3. Veel “ervaren” wijnliefhebbers komen – net als ik – uiteindelijk voor de keuze te staan tussen WSET 2 en SDEN 3, ook omdat deze ongeveer evenveel kosten. Wijnliefhebbers met minder tijd of zin om te studeren kiezen daarom vaak voor WSET 2.

SDENof WSET wat kies je?

Niveau SDEN en WSET

Omdat ik niet goed wist waar ik moest beginnen met zoeken, vroeg ik toen ik tóch aan het borrelen was met Esther van Wijntjes met Esther om advies. Zij legde het verschil in niveau tussen WSET en SDEN uit.

Je ziet ze hieronder in een schemaatje, maar in feite is het niveau “om en om”. SDEN is heel erg basic, WSET 3 behoorlijk pittig!

Welke wijncursus kiezen? WSET SDEN

De vervolgopleidingen t/m Master of Wine en Magister Vini heb ik even weggelaten, want het gaat me hier om de cursussen die je voor de leukt kunt volgen.

Dat gezegd hebbend: na SDEN 3 komt de vinologenopleiding en daarna voor de superspecialisten nog Magister Vini. Na WSET 3 komt WSET 4 (Diploma Course) en Master of Wine. Deze twee zijn allebei in het Engels.

Wisselen tussen SDEN en WSET

Natuurlijk kun je ook nog wisselen, juist omdat de niveaus niet gelijk liggen. Er zijn heel wat mensen die na SDEN 3 overstappen naar WSET 3.

Voor WSET 4 moet je overigens wel WSET 3 gedaan hebben, net zoals je voor de vinologenopleiding SDEN 3 moet hebben. Mocht je dus een bepaalde ambitie op hoog niveau koesteren, dan is het handig om daar bij je keuze rekening mee te houden.

Wat kost een wijncursus?

Ongeacht de cursusaanbieder kosten wijncursussen grofweg overal hetzelfde. Ook maakt het weinig verschil of je kiest voor SDEN of WSET. Ik geef hieronder de prijs inclusief het examen. BIJ SDEN 2 en 3 kies en betaal je hier apart voor.

SDEN 1 ligt rond €110, SDEN 2 ca. €380 en SDEN 3 ongeveer €600.

WSET 1 kost ongeveer €300, WSET2 ligt rond €600 en WSET 3 is ca. €1100.

Beginner of gevorderd?

Zoals gezegd, ik was zeker geen absolute beginner, en bovendien te eigenwijs om gewoon bij 1 te beginnen, hoewel ik dat wel heb overwogen.

Het voordeel van wel netjes bij 1 beginnen is dat je je kennis geleidelijk uitbreidt, en je telkens een stukje verder verdiept. Ben je een beetje onzeker over je wijnkennis, dan zou ik dat alleen al daarom aanraden.

Ik ben echter niet alleen te eigenwijs, maar ook te ongeduldig, dus voor mij stond al snel vast dat het SDEN 2, WSET 2 of SDEN 3 zou worden.

Welke wijncursus werd het? SDEN of WSET?

Als je mij volgt op Instagram heb je het waarschijnlijk wel voorbij zien komen. Ik kwam uit bij SDEN 3, om verschillende redenen.

Ten eerste: ik had al flink wat kennis in huis. Enerzijds door gericht proeven, anderzijds door heel veel wijnhuizen bezoeken op vakanties. Ik was vermoedelijk gezakt voor een SDEN 2- of WSET 1-examen, maar ik ben leergierig en slim, dus een beetje kennis bijspijkeren leek me niet zo’n punt.

Ten tweede leek het me lastig om verbanden te gaan leggen zonder feitenkennis vooraf. Dat is heel persoonlijk denk ik: ik ga er gewoon heel goed op om goed beslagen ten ijs te komen. Aangezien ik dit puur voor mijn plezier ben gaan doen, leek mezelf al te veel uitdagen niet zo nodig. Dat stuurde me al een beetje richting SDEN.

Ten slotte had ik een budget in gedachten dat hierbij een rol speelde. Ik wilde graag “zoveel mogelijk kennis voor mijn geld”. WSET 3 leek me zowel qua voorkennis als financieel wat hoog gegrepen, dus was het kiezen tussen WSET 2 en SDEN 3. Met de meeste feitenkennis (zie de boeken hierboven) kwam SDEN zo als winnaar uit de bus.

Welke cursusaanbieder voor wijncursus kiezen?

Daarna was mijn keuze snel gemaakt. Een aantal cursusaanbieders gaat maar tot SDEN 2, dus die vielen af. Maar eigenlijk was het nóg simpeler: Proeflokaal 1574 is mijn favoriete wijnbar. Dus koos ik voor hun Academie 1574. Lekker op de fiets, en met wijnspijsdiner bij de prijs inbegrepen!

En hoe dat was? Dat lees je volgende week!

SDEN of WSET wijnbrevet
Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt