Het is inmiddels een bekende lekkernij voor de feestdagen: Christmas crack. Van die dubbele crackertjes met daarop een laagje karamel, een laagje chocola en feestelijke toppings. De naam is een dubbel grapje: crack van crackers, maar ook omdat het zo verslavend is als crack-cocaïne.
De grap is dat ik het nog nooit had gemaakt, want ik dacht dat het, net als millionaire’s shortbread met dulce de leche moet, en dat durf ik nooit te maken, want ik ben bang voor ontploffende blikjes.
Christmas crack met makkelijke karamel
Groot was dan ook mijn opluchting toen ik nog eens goed ging lezen en ontdekte dat je Christmas crack met een eenvoudige karamel van boter en suiker maakt! Ik ging met het recept aan de slag, keek ook bij allerlei andere recepten en paste (natuurlijk) weer van alles aan om het nóg makkelijker en lekkerder te maken.
Dit is dus mijn versie van Christmas crack: mega makkelijk, lekker snel klaar en inderdaad verslavend: het is goed dat het nogal machtig is, anders had ik de hele schaal in mijn eentje opgegeten.
Wat zit er in Christmas crack?
Ik heb in dit recept ongeveer 1/3 melkchocolade gecombineerd met 2/3 pure chocolade. Alleen melkchocolade wordt wat mij betreft te zoet met de karamel, maar met 100% puur vind ik het contrast met de karamel te groot.
Versieren deed ik met verschillende soorten strooisels en spikkels, plus pistachenootjes, en mijn grootste feesttip van ieder jaar: eetbare glitters.
Zo maak je ca. 30 stukken Christmas crack:
- Wachttijd: 20 minuten
- Kooktijd: 25 minuten
- 10 dubbele (dus 20 enkele) minicrackers – bijvoorbeeld van LU
- 100 gr roomboter
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- snuf zout
- 1 el water
- 125 gr chocolade naar keuze (zie tekst)
- kerststrooisels, kerstspikkels, nootjes, zoutvlokken en eetbare glitter
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een ovenschaal, bakvorm of bakplaat met opstaande rand van ongeveer 22*32 cm met bakpapier. Dat gaat het makkelijkste als je het papier eerst even verfrommeld en daarna weer uitvouwt. Leg de crackers netjes naast elkaar en plat op de bodem.
Hoe maak je Christmas crack?
Smelt dan de boter in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg als de boter gesmolten is de suiker en het zout toe en roer met een spatel tot alles goed gemengd is. Zet dan het vuur laag en voeg het water toe. Het gaat nu als het goed is enorm borrelen: dat hoort en het komt goed.
Laat de karamel 3 minuten rustig borrelen en bruisen. Roer nu absoluut niet! De pan even heen en weer bewegen om alles te mengen kan wel. Haal dan dan pan van het vuur en schenk de karamel over de crackers. Gebruik de spatel om de karamel goed te verdelen over de crackers.
Zet dan de ovenschaal 5 minuten in de voorverwarmde oven. Hak ondertussen de chocolade fijn.
Strooi de gehakte chocolade direct over de crackers als die uit de oven komen. Laat 2 minuten rusten en smeer dan met een paletmes of spatel de chocolade over de crackers. Heb je nog harde stukken chocolade, wacht dan een minuutje voor je verder gaat.
Strooi dan de nootjes, spikkels, strooisels zoutvlokken en glitters over de chocolade. Om te zorgen dat alles goed vast blijft zitten, kun je met een stukje bakpapier alles goed aandrukken.
Laat de Christmas crack minimaal 20 minuten uitharden in de koelkast voor je hem in stukken snijdt of breekt.
Laat hier weten wat je er van vindt