De makkelijkste manier om zo’n heerlijk Spaanse tortilla te maken is deze tortilla met chips. Natuurlijk weet ik dat het met chips geen echte tortilla is, maar laat me je even meenemen in de theorie erachter. Aardappeltortilla wordt gemaakt van…. in olie gebakken aardappelschijfjes en ei. En wat zijn chips? Juistem. Hele dunne in olie gebakken aardappelschijfjes.
Spaanse chips tortilla
Ik heb het trouwens niet zelf bedacht hoor. Het idee komt van iemand wiens hele carrière bestaat uit knutselen met eten: Ferran Adrià (link naar NYT cooking, gratis). Dat alleen al leek me een prima reden om het zelf ook eens te proberen.
Ter ere van de bevrijding van Leiden vanonder het juk van de Spanjaarden, morgen 449 jaar geleden, doen we vandaag een snelle hack van een Spaanse klassieker: aardappeltortilla!
Natuurlijk maak ik het je graag makkelijk, dus ik heb zijn versie nog een stukje versimpeld én lekkerder gemaakt! Ik eet hier graag salade bij, een groene of juist eentje van tomaten. Ook aïoli is hier erg lekker bij.
Zo maak je Chips tortilla voor 2-3 personen:
- Kooktijd: 30 minuten
- – 6 eieren
- – 1/2 tl bitterzoete pimentón
- – 90 gr naturelchips – zonder ribbels!
- – 1 el extra vierge olijfolie
Zo maak je het
Verwarm de oven op 190 graden. Klop de eieren goed los. Strooi dan de pimentón erover en kluts die er doorheen.
Verhit de olie in een pan of ovenschaal. Spatel ondertussen de chips door de eieren. Stort het eiermengsel in de hele olie in de schaal of pan.
Bak de tortilla in ca. 25 minuten goudbruin. Laat afkoelen tot lauwwarm of zelfs kamertemperatuur en snijd de tortilla in stukjes.
Laat hier weten wat je er van vindt