Toen ik onlangs naar Somebody feed Phil zat te kijken, begon ik nog net niet naar de tv te roepen toen ik in de aflevering over Buenos Aires een gerecht met Chinese kool voorbij zag komen bij Narda Comedor.
Ik ben niet enorm ol op Chinese kool, en zoals het daar werd klaargemaakt, vond ik het er niet bijzonder uitzien. Phil reageerde echter laaiend enthousiast, waardoor ik dacht dat het dan vermoedelijk heel lekker was.
Chinese kool met smáák
En dat klopte. Dit is mijn versie van deze Chinese kool uit Buenos Aires. Het origineel ziet er iets anders uit, en bevat bovendien knapperige amandelen. Die waren op (nadat ik dit gerecht gemaakt had). Dat bleek gelukkig geen probleem: ook zonder geroosterd amandelschaafsel is deze kool waanzinnig smakelijk. Perfect met wat brood erbij ook heerlijk als lunch of licht diner, maar zonder de eieren ook een heerlijk bijgerecht.
Smakelijke rauwe kool
Omdat er zo weinig ingrediënten aan te pas komen, is het wel enorm belangrijk om de beste spullen te kopen die je je kunt veroorloven. Kies dus voor de lekkerste extra vierge olijfolie, écht verse kruiden en lekker krokant zout.
En de Chinese kool? Ik vind het op zichzelf vooral als knapperig water smaken, maar dan nóg is het belangrijk dat de kool vers en gekoeld is, zodat de textuur inderdaad knapperig is. Als je een grote kool hebt, heb je aan één helft van een in de lengte gehalveerde kool voldoende. Neem anders een kleine, hele Chinese kool.
Zo maak je Chinese kool voor 2 personen:
- Kooktijd: 10 minuten
- 2 eieren
- 1 kleine of een halve grote Chinese kool
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1/2 tl grof zeezout
- 1 el amandelschaafsel
- 15 gr gemengde kruiden, zoals peterselie, koriander en basilicum
- 3 el crème fraîche
- 1/4 tl versgemalen zwarte peper
Zo maak je het
Kook de eieren zacht of halfzacht. Dat duurt ongeveer 5-7 minuten vanaf het moment dat je de eieren in het kokende water legt. Laat de eieren in koud water iets afkoelen. Pel en halveer de eieren daarna.
Knapperige kool
Halveer ondertussen de kool in de lengte. Trek de bladeren een beetje los van elkaar. Besprenkel de kool, ook tussen de bladeren met olijfolie. Bestrooi de helften ook met grof zout.
Rooster dan het amandelschaafsel, als je dat gebruikt, lichtbruin in een droge koekenpan.
Chinese kool met kruidenroom
Hak de kruiden grof en doe ze met de crème fraîche, de peper en 1 el water in een blender of keukenmachine en maal tot een gladde saus met kleine stukjes kruiden. Controleer of de saus ongeveer zo dun is als saladedressing. Zo niet, voeg dan wat water toe.
Lepel de saus over de kool en bestrooi met het amandelschaafsel. Leg de gehalveerde eieren erbij en serveer als bijgerecht of met wat brood.
Laat hier weten wat je er van vindt