Citroencheesecake

Citroencheesecake

Deze citroencheesecake maak je met kwark, waardoor hij heerlijk licht en fris is. Doordat je hem met stoom bakt, wordt hij bovendien perfect glad!

Cheesecake met kwark

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Deze gebakken citroencheesecake bedacht ik toen we op vakantie waren en wél zin hadden in taart, maar níet om naar de bakker te rijden. Gelukkig hadden we kwark, crème fraîche en koekjes in huis, dus dit idee was snel geboren. Omdat er verder alleen maar ingrediënten in zitten die we altijd wel op voorraad hebben, stond deze citroencheesecake al snel af te koelen.

Citroencheesecake

Gebakken citroencheesecake

Niet alleen in deze taart prachtig om te zien, hij is ook nog eens ontzettend smakelijk en heel makkelijk te maken. Doordat je kwark in plaats van creamcheese gebruikt, is hij bovendien heerlijk licht en fris. De gevreesde barst in de cheesecake zat er zelfs niet in! En dat terwijl ik hem, geheel tegen alle geboden in, direct na het bakken uit de oven heb gehaald. Ik gebruikte namelijk een houtoven en die laat je niet zo snel afkoelen als een elektrische. Wel gebruikte ik voor een gelijkmatige garing een bakje kokend water in de oven en dat vind ik absoluut een aanrader.

De citroencheesecake op de foto is vrij laag (lees: plat), omdat ik een relatief grote springvorm (24 cm) heb gebruikt. Ik vind dat wel fijn, want dan kan ik lekker veel kleine puntjes snijden. Heb je liever een hogere cheesecake, gebruik dan een springvorm van 22 of zelfs 20 cm doorsnede.

Voor de bodem gebruikte ik Bretonse boterkoekjes (sablés), maar dit kan met elke soort brosse boterkoekjes. Spritsen bijvoorbeeld, of gemengde koekjes van de bakker, Bretonse galettes, shortbread of natuurlijk zelfgemaakte zandkoekjes.

Zo maak je 1 citroencheesecake van 20-24 cm doorsnede:

  • Voorbereidingstijd: 1 uur 20 minuten
  • Kooktijd: 50 minuten
  • 500 gr volle kwark
  • 125 gr boterkoekjes
  • 50 gr boter
  • 100 gr crème fraîche
  • rasp van 1 citroen
  • 3 el vers citroensap
  • 75 gr suiker
  • 3 eieren

Zo maak je het

Cheesecake met kwark voorbereiden

Begin met de kwark. Doe die in een schone theedoek of katoenen zakdoek die je even hebt natgemaakt. Laat de kwark hierin een uurtje uitlekken (dit gaat het makkelijkst in een zeef).

Verkruimel ondertussen de koekjes, in de keukenmachine of door ze in een plastic zak te doen en er met een deegroller overheen te rollen.

Als het uur bijna om is, verwarm je de oven op 160 graden. Kook 1,5 liter water en zet een ruime ovenschaal klaar waar het water makkelijk in past. Smelt de boter.

Citroencheesecake maken

Knip een stuk bakpapier op maat voor de bodem van je springvorm en vet bodem en papier in. Knip vervolgens stroken voor de rand en vet rand en stroken in. Vouw vervolgens aluminiumfolie om je vorm, om lekken te voorkomen.

Meng de koekkruimels met de gesmolten boter, stort het mengsel op de bodem van de springvorm en druk tot een gelijkmatige bodem zonder gaatjes.

Citroencheesecake

Klop de uitgelekte kwark los met de crème fraîche, de geraspte citroenschil, het citroensap en de suiker. Proef of je het mengsel zo goed op smaak vindt. Het is vrij zuur, maar dat hoort zo, de bodem is immers vrij zoet. Vind je het mengsel écht te zuur, voeg dan een beetje suiker toe. Of andersom: nog te zoet? Voeg dan nog wat citroensap toe.

Klop vervolgens de eieren één voor één door het kwarkmengsel. Giet het mengsel voorzichtig op de kruimelbodem.

Citroencheesecake bakken

Zet de schaal met kokend water onderin de oven. Bak de taart gedurende 40 minuten op 160 graden. Verhoog daarna de temperatuur naar 180 en bak nog 10-15 minuten, tot de cheesecake aan de randen stevig is en in het midden nog een beetje schudt als je aan de vorm rammelt.

Haal dan de citroencheesecake uit de oven en laat hem rustig afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt hem nu veilig aansnijden en opeten, maar ook doorkoelen in de koelkast. Gekoeld is de taart iets steviger en nóg zijdeachtiger van textuur.

Cheesecake bewaren

Je kunt je citroencheesecake het beste in de koelkast bewaren. Daar blijft hij zeker een dag of drie goed, als hij dat haalt…

 

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 2.8 / 5. Aantal: 6

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Trackbacks

Laat hier weten wat je er van vindt