Bij een stormachtig binnenweekend past wat mij betreft een hele lekkere lunch. Deze broodjes biefstuk zijn eenvoudig, supersnel klaar en door de zelfgemaakte mayonaise extra lekker. Je kunt natuurlijk ook mayo uit de winkel gebruiken, maar kies dan wel voor écht lekkere mayo, en ga niet met een yogonaise-achtige kledder zitten modderen, dat doet echt af aan je broodje!
Broodje biefstuk met zelfgemaakte mayo
Voor de mayonaise gebruikte ik zelfgemaakte wittewijnazijn, die is wat milder van smaak dan die uit de winkel. Experimenteer dus met de azijn: begin met een klein beetje, meer kan altijd. Ik houd bovendien van zurige mayo, dus misschien wil jij wel veel minder azijn erin. Daarnaast gebruikte ik truffelmosterd om de mayo op smaak te maken, erg lekker, maar met gewone fijne mosterd kan het natuurlijk ook. Ook daar geldt: begin met een beetje, meer kan altijd.
Enne, dit broodje bief met zelfgemaakte mayo kan natuurlijk ook als diner!
Zo maak je 2 broodjes biefstuk met zelfgemaakte mayo:
- Kooktijd: 15 minuten
- 2 biefstukken op kamertemperatuur (ik gebruikte die van Koop een Koe)
- 2 kleine of 1 groot stokbrood van goede kwaliteit (dus niet gaan tutten met euroshopper. gewoon goed korstig brood van de (Franse) bakker of afbak)
- 2 handen rucola of andere pittige sla
- 100 ml neutrale (olijf)olie
- 1 eidooier
- 1-2 el wittewijnazijn
- Fijne Franse (truffel)mosterd naar smaak
Voor de broodjes biefstuk
Voor de mayonaise:
Zo maak je het
Zelf mayonaise maken
Bak, indien nodig, het stokbrood af volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak de mayonaise met de staafmixer: doe olie, eidooier, een half el azijn en een beetje mosterd in een maatbeker. Zet de staafmixer op de bodem, zet die op een hoge stand, houd hem eerst even op de bodem en trek hem dan langzaam omhoog. Proef of je mayonaise meer azijn en/of mosterd nodig heeft. Zo ja, voeg die dan toe en herhaal het mixen.
Biefstuk op een broodje
Bak of grill de biefstukken zoals jij dat het lekkerste vindt. Voor mij is dat in een mengsel van boter en olijfolie, 1 minuut per kant in een loeihete pan. Verpak de biefstukken vervolgens in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
Snijd ondertussen de broodjes open, bestrijk beide kanten dik met mayonaise (de mayonaise die je overhoudt kun je een week in de koelkast bewaren).en beleg de onderste helft met rucola. Snijd de biefstukken vervolgens in plakjes en beleg de broodjes ermee. Bestrooi met zout en peperen klap de broodjes dicht. Stroop je mouwen op en dig in!
brood | Koemelkvrij | lactosevrij | melkvrij | Zwangerproof
aafke zegt
Nice!!!
Weer eens iets anders dan broodje tonijn 😉