Brood met sinaasappel en basilicum

Op de eerste zonnige zondag van dit jaar kreeg ik acuut zin om te bakken. Een kleine zoektocht door de keuken leverde onder meer bloedsinaasappels en een verwelkend plantje basilicum op. Dat leek me eigenlijk wel een leuke combinatie, dus ik ben ermee aan de slag gegaan. En inderdaad: brood met sinaasappel en basilicum is ontzettend lekker. De toevoeging van olijfolie maakt het brood lekker vol van smaak. De sinaasappel is zoet, bitter en fris tegelijk, terwijl de basilicum het brood heerlijk kruidig maakt.

Brood met sinaasappel en basilicum

Brood met kruiden

In mijn hoofd gingen de radertjes meteen verder: rozemarijn en sinaasappel zijn ook lekker! Je kunt de basilicum dus ook vervangen door de fijngehakte naaldjes van 2 takjes rozemarijn. De sinaasappel vervangen door grapefruit of mandarijn kan uiteraard ook.

Vegan brood

Hoewel dit brood met sinaasappel en basilicum heel rijk van smaak is, zitten er geen boter, melk of eieren in. Het brood is dan ook vrij van dierlijke ingrediënten. Waar je normaal water of melk gebruikt, voeg je hier sinaasappelsap toe aan het brooddeeg.

Brood met sinaasappel en basilicum

Wachttijd: 3 uur 10 minuten
Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten voor 1 brood met sinaasappel en basilicum:

  • 200 gr bloem
  • 3 gr gist
  • 1/4 tl fijn zout
  • 1 biologische (bloed)sinaasappel
  • 10 gr basilicum
  • 20 ml extra vierge olijfolie

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...




Doe de bloem in een mengkom. Doe de gist er aan de ene kant bij en het zout aan de andere kant (dit is belangrijk, je leest hier waarom). Was de sinaasappel en rasp de schil eraf. Doe die bij de bloem.

Brood met basilicum

Scheur de blaadjes van de basilicum in kleine stukjes en voeg ook die toe aan de bloem. Pers de sinaasappel uit. Meet het sap af. Je hebt 125 ml nodig, voeg zonodig wat water toe. Verwarm het sap in de magnetron (of een pannetje) tot het handwarm is. Doe het sap samen met de olijfolie bij de bloem. Meng goed tot een glad en stevig deeg. Kneed het deeg 5 minuten met de mixer of 10 minuten met de hand.

Brood met sinaasappel bakken

Vorm het deeg tot een bal en doe die in de kom. Dek de kom af met plastic folie. Laat het deeg rijzen tot het minstens in omvang is verdubbeld. Dit duurt zeker anderhalf uur. Sla het deeg plat, vorm het en doe het in een vorm of leg het op de plaat. Laat het deeg nogmaals een uur afgedekt met plastic folie rijzen.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak het brood in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar, tot het hol klinkt wanneer je er op klopt. Laat het brood op een rooster afkoelen voor je aansnijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.