Atjar ketimun

Atjar ketimun: zure komkommersalade uit Indonesië

Zelf atjar maken is veel makkelijker dan je misschien zou denken! Met dit recept staat je zelfgemaakte atjar binnen een uur op tafel.

Bij die heerlijke rendang van vorige week, hoort wel iets dat een beetje fris is. Het allerlekkerst vind ik daarvoor atjar (ook wel acar) van komkommer. Nou ben ik natuurlijk te eigenwijs om daarvoor alleen komkommer te gebruiken, dus putte ik inspiratie uit andere recepten én culturen. Ook mijn atjar ketimun is dus niet zo klassiek, en daardoor extra lekker!

Atjar ketimun

Frisse komkommersalade uit Indonesië

De eenvoudige ingelegde ui uit de de Tex-Mex/Amerikaanse/Mexicaanse keuken vind je hierin terug. Plus gember, want een beetje pit vind ik lekker, en gember brengt een frisheid die rode peper nu eenmaal niet heeft.

Wil je meer pit, voeg dan een half rood pepertje toe, heel fijn gesneden. Wil je superfrisse kleuren, houd dan de rode uit apart van de komkommer en de gember en meng ze beide atjars op het laatste moment voor het serveren. Wil je liever atjar van wortel, laat de atjar dan zeker anderhalf uur staan, zodat de geraspte wortel goed zacht kan worden.

Rendang atjar sambal goreng boontjes

Zelf atjar maken

Zelf atjar maken vond ik altijd als gedoe klinken (het zit toch niet voor niets in een potje?), maar het is écht heel makkelijk. En veel smakelijker en mooier dan wanneer je het kant-en-klaar koopt. Dus doe toch maar zelf. Kan makkelijk.

Zo maak je atjar ketimun voor 2 personen:

  • Wachttijd: 45 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 rode ui
  • 4 cm gember
  • 250 ml water
  • 6 el natuurazijn
  • 1,5 el suiker
  • 2 kruidnagels

Zo maak je het

Snijd de komkommer in dunne plakjes en de ui in smalle halve ringen. Schrap de gember schoon en snijd in lucifers.

Verwarm ondertussen in een kleine steelpan het water met de azijn en de suiker. Roer af en toe, zodat de suiker oplost.

Atjar van komkommer

Haal de pan van het vuur zodra de suiker is opgelost. Doe de komkommer, ui en gember met de kruidnagels in een afsluitbare koelkastbak. Giet het azijnmengsel er overheen. Schep of schud (met deksel) alles om en zet in de koelkast.

De atjar moet flink afkoelen, maar hij hoeft zeker niet koelkastkoud op tafel. Op kamertemperatuur is perfect. Bij mij was drie kwartier in de koelkast voldoende.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt