Asperges à la flamande

Asperges à la flamande

Asperges à la flamande zijn zo ontzettend lekker! Smeltend zachte witte asperges met een romige saus van ei, roomboter en peterselie.

De zon mag dan weer weg zijn, het aspergeseizoen gelukkig nog niet. Deze asperges à la flamande zijn voor mij echt de ontdekking van dit aspergeseizoen. Natuurlijk wist ik al wel vaag van hun bestaan, maar ik had deze saus nog nooit zelf gemaakt. Van eieren, boter en peterselie maak je een volle, romige saus met veel smaak, die precies genoeg aan de asperges plakt.

Asperges à la flamande

Mijn favoriete bereidingswijze van de asperges zelf is trouwens in de oven. Je schuift ze met wat wijn en boter in een foliepakketje de oven in en een uurtje later heb je smeltend zachte asperges. Simpel en overheerlijk!

Witte asperges à la flamande

Ik had al vaak genoeg asperges met boter, ei en peterselie gegeten, maar door er een saus van te maken, krijg je echt een ander gerecht. De eerste keer dat ik dit maakte, vonden we het zo lekker dat we het de week erop prompt weer maakten. Wees dus gewaarschuwd.

Asperges à la flamande

Witte asperges met boter en ei

Sowieso, wees gewaarschuwd: asperges à la flamande zijn behoorlijk machtig. De eerste keer aten we ze met gebakken spaetzle en dat was echt te veel. De keer erop, met brood, was lichter, en met gekookte of gestoomde aardappels moet ik ook heel lekker zijn. In alle gevallen kun je je carbs gebruiken om overgebleven saus op te deppen, en dat is echt een aanrader. In het kader van licht eten zou het echter ook zomaar kunnen dat ik dit de volgende keer serveer met een frisse groene salade.

Dat betekent echter niet dat je zou moeten terugschrikken van de hoeveelheid boter of het recept halveren. Dan doe je de asperges én jezelf echt tekort. Elke hap asperge heeft op deze manier een eigen hapje saus, en dat is precies wat je wilt.

Asperges à la flamande

Zo maak je asperges à la flamande voor 2 personen:

  • Kooktijd: 30 minuten
  • 800 gr witte asperges
  • 2 eieren
  • 50 gr roomboter
  • 15 gr peterselie
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je het

Asperges koken

Schil de asperges zorgvuldig en kook ze zoals jij dat het liefst doet. Ik stop ze meestal in een aspergepan (zo’n hoge) die ik voor de helft vul met lichtgezouten water en de aspergeschillen. Op die manier kookt de onderste helft van de asperges, terwijl de rest stoomt. Dat duurt 20-25 minuten met mijn dikke asperges. Houd je asperges dus goed in de gaten: te gaar is al snel zompig.

Asperges met ei

Kook de eieren hard, laat ze schrikken en pel ze. Prak ze fijn met een vork of snijd ze – al dan niet met behulp van een eiersnijder – in blokjes van ca. 4×4 mm.

Eiersaus maken

Smelt de boter in een steelpannetje. Hak de peterselie heel fijn. Knippen is niet fijn genoeg, pak gewoon een koksmes en een houten plankje en ga helemaal los. Deed ik al toen ik 6 was, kan jij dus ook.

Meng de gehakte of geprakte eieren en de gehakte peterselie door de gesmolten boter. {Proef en maak de saus op smaak met zout en versgemalen peper. De saus mag best flink op smaak zijn, want hij moet ook smaak afgeven aan de asperges.

Vis de asperges uit de pan, dep ze droog met een schone theedoek en verdeel over twee borden. Verdeel de saus over de asperges. Serveer met pasta, aardappels, brood en/of salade.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt