Zoete pasteitjes met appel en ijs

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Ben je nog op zoek naar een leuk dessert voor kerst? Maak dan deze zoete pasteitjes met appel en ijs! Iedereen kent wel de pasteitjes gevuld met ragout.

Zoete pasteitjes met appel en ijs

Mijn hele generatie kreeg ze volgens mij als kind regelmatig: bladerdeegbakjes gevuld met ragout (al dan niet uit blik), met rijst. Ik heb een recept voor een klassieke versie, maar dat is al 8 jaar oud, dus let niet op de foto’s.

Zoete pasteitjes

In de rij in een Franse supermarkt, kijkend naar een doos bladerdeegpasteitjes van de dame voor me, viel het me ineens te binnen: dat kan ook zoet!

Zoete pasteitjes met appel en ijs

Bladerdeeg met appel is immers een uitstekende combinatie, dus natúúrlijk kan het ook hiermee. Ziet er nog gaaf uit ook.

Pasteitjes met appel en ijs

Eenmaal thuis sloeg ik dus snel aan het experimenteren, en uit dat experiment rolden deze zoete pasteitjes. Rijkgevuld met appel, noten, én vanille-ijs.

Even belangrijk: je hebt hiervoor stevige appels nodig. Onze adoptieboom gaf dit jaar een gulle oogst, maar onze Jonagoreds koken in een kwartiertje tot moes, dus daar heb je in dit recept niks aan.

Zoete pasteitjes met appel en ijs

Zoete pasteitjes met frisse appel

Dol als ik ben op appel met frisse smaken, gebruik ik het liefste Granny Smith voor gerechten waarin de appel stevig moet blijven, zo ook hier. Wil je liever een wat klassiekere smaak, neem dan Goudreinetten. Je kunt daarvoor trouwens ook de citroenschil weglaten en als je wilt rozijnen toevoegen.

Appel met roomijs

Ik gebruikte voor deze pasteitjes vanille-ijs, want dat had ik in huis, maar met notenijs is dit ook verrukkelijk!

[RECEPT]

Snijd de appel in kleine blokjes. Smelt de boter in een steelpan en doe de blokjes appel erbij. Rasp de schil van de halve citroen en voeg deze met de kaneel toe aan de appel. Bak de appel op laag vuur in 10 minuten zacht.

Rooster ondertussen in een droge koekenpan het amandelschaafsel en warm de pasteibakjes als je wilt even op in de oven.

Verdeel wanneer de appel zacht is driekwart ervan over de pasteibakjes. Schep in elk bakje een bol ijs. Verdeel de rest van de appel erover en garneer met de amandelen.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt