Heerlijk ontbijten met Pasen

Aardbeienjam met rozemarijn en citroen

Deze aardbeienjam met rozemarijn en citroen is heerlijk fris en vol van smaak! Met een scheutje limoncello (als je wilt) een heerlijke volwassen jam!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Zo midden in het aardbeienseizoen probeer ik altijd zo vaak mogelijk aardbeien te kopen en er zo veel mogelijk lekkers mee te maken. Trifle bijvoorbeeld, en sorbetijs. Nu is het risico van veel aardbeien kopen natuurlijk dat je met overrijpe aardbeien komt te zitten. Laten verpieteren is zonde, en dus maak ik regelmatig jam van de aardbeien die we niet snel genoeg kunnen opeten. Deze versie met rozemarijn en citroen vonden wij geweldig lekker. Door de toevoeging van limoncello is het een echte grotemensenjam. Je kunt de limoncello overigens prima vervangen door 2 tl citroensap, dan is de aardbeienjam ook geschikt voor kinderen en zwangeren.

Natuurlijk is de jam heerlijk op een stevige boterham of een beschuitje (met roomboter natuurlijk!), maar ook op wafels, brioche of pancakes is deze aardbeienjam heerlijk!

Aardbeienjam met rozemarijn en citroen

Zelf jam maken

Zelf jam maken is helemaal niet ingewikkeld. Bovendien kun je wanneer je zelf je jam maakt, zelf bepalen hoe zoet je hem wilt hebben. Ideaal, want ik vind jam uit de winkel altijd te zoet, met uitzondering van de minder zoete jam van Bonne Maman (niet gesponsord!). Ik gebruik geleisuiker speciaal van Van Gilse, daarmee gebruik ik minder dan half zoveel suiker als wanneer ik gewone geleisuiker zou nemen. Wel laat ik mijn jam wat langer doorkoken dan op de verpakking staat, want dan wordt de jam steviger.

Het is wanneer je zelf jam maakt erg belangrijk om hygiënisch te werken. Doe je dat niet, dan loopt je het risico dat een gevaarlijke bacterie (botuline) je jam besmet. Gelukkig is ook dat hygiënisch werken erg eenvoudig. In het recept neem ik je mee door de stappen heen. Dit recept is voldoende voor twee standaardformaat potten jam.

Zo maak je 2 potten van 325 ml aardbeienjam met rozemarijn en citroen:

  • Kooktijd: 25 minuten
  • 500 gr aardbeien (ontkroond gewicht)
  • 200 gr geleisuiker speciaal
  • 2 takjes rozemarijn
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 25 ml limoncello of 2 tl vers citroensap

Zo maak je het

Schone jampotten

Doe de aardbeien met de geleisuiker in een pan en laat ze staan terwijl je de jampotten afwast.

Was je jampotten af. Verwarm de oven op 100 graden en zet de potten en deksels er nat in. Dit is wat mij betreft de makkelijkste manier om jampotten te steriliseren! Je kunt de potten rustig in de oven laten staan terwijl je je jam maakt. Als je een metalen jamtrechter hebt, kun je die op dezelfde manier steriliseren. Heb je geen jamtrechter, dan is dat geen probleem, zonder werkt het ook.

Zelfgemaakte aardbeienjam

Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak ze fijn. Doe de rozemarijn bij de aardbeien in de pan. Voeg ook de geraspte citroenschil toe. Zet de pan op middelhoog vuur en breng je jam aan de kook. Laat de aardbeienjam 3 minuten rustig borrelen. Zet meteen de soeplepel waarmee je de jam straks in de potten gaat doen in de jam, dan wordt ook die gesteriliseerd.

Haal dan de pan van het vuur en voeg de limoncello of het citroensap toe. Zet de pan terug op het vuur en laat al roerend de jam nog 1 minuut pruttelen. Haal dan de pan van het vuur en pak de eerste jampot uit de oven (pas op, heet!). Schep er, al dan niet met behulp van je jamtrechter, jam in tot aan de rand. Draai het deksel er met een pannenlap op vast en zet de jampot omgekeerd op een theedoek. Herhaal dit proces met de tweede jampot. Waarschijnlijk heb je nu een klein beetje jam over: die kun je opeten zodra hij is afgekoeld.

Afgesloten kan je de potten aardbeienjam op een donkere plek zeker een jaar bewaren. Eenmaal geopend, kun je de jam in de koelkast een paar weken bewaren.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Reacties

  1. Ik heb deze jam in juni gemaakt en ik vind de jam werkelijk verrukkelijk en iedereen uit mijn omgeving die ik blij heb gemaakt met een potje van deze jam.
    Groet Margriet.M

Laat hier weten wat je er van vindt