Een knapperige bodem, een fluweelzachte crème brûlée vulling en friszoete aardbeien. Ik snap wel dat deze aardbeien-crème brûléetaart onlangs van 4 verschillende taarten als eerste op was op een feestje!
Sowieso leuk: het feestje was voor de derde verjaardag van mijn dochtertje, en zij had deze taart “besteld”. Ze vroeg om een aardbeientaart met room. Maar “niet zachte room”. Geen slagroom of banketbakkersroom was mijn conclusie.
Aardbeientaart met crème brûléevulling
Dus besloot ik mijn crème brûléerecept om te zetten in een aardbeientaart. En geloof me: dat was een topidee! Dit is oprecht de lekkerste taart die ik ooit zelf gebakken heb. Dat is maar goed ook, want het kost wel even wat tijd om hem te maken.
Deze taart is trouwens niet overdreven zoet: in de crème brûlée zit niet overdreven veel suiker. In de korst gaat een klein beetje suiker, om te zorgen voor wat contrast met de zoetere room. Helemaal geen suiker in de korst kan ook, maar dat vind ik minder lekker.
Luxe aardbeientaart met room
Bij het maken van deze crème brûleetaart houd je 3 eiwitten over. Daar kun je natuurlijk meringue mee maken, bijvoorbeeld voor Eton Mess, maar voor het feestje gebruikte ik ze voor deze koekjes en chocoladetaart uit dit boek.
Voor dit recept heb je een taartvorm van 28 cm doorsnede nodig. Het handigste vind ik een geperforeerde vorm met losse bodem, zoals deze.
Zo maak je 1 aardbeien-crème brûléetaart van 28 cm:
- Wachttijd: 3 uur 20
- Kooktijd: 50 minuten
- 200 gr bloem
- 2 el poedersuiker
- 100 gr ongezouten roomboter
- 2 eieren
- 250 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- 1 vanillestokje
- 5 limoenblaadjes
- 1 biologische citroen
- 3 eieren
- 75 gr suiker
- 250-300 gr aardbeien
Voor het taartdeeg
Voor de crème brûlée vulling
Voor het afmaken van de taart
Zo maak je het
Taartdeeg maken
Maak om te beginnen het deeg. Doe hiervoor de bloem en de suiker met een snuf zout in de keukenmachine. Snijd de roomboter in grove blokken en doe deze erbij in de keukenmachine. Pulseer tot een grof, kruimelig mengsel.
Scheid dan de eieren. Doe de dooiers in een ruime kom en zet apart. Doe de eiwitten in de keukenmachine en pulseer tot het deeg samenkomt. Is het deeg net te droog, voeg dan een piepklein scheutje water toe, tot het deeg “pakt”.
Maak een dikke schijf van het deeg en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
Crème brûléevulling maken
Ga dan verder met de vulling. Schenk de melk en de room in een steelpan. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe het stokje en het merg bij de room in de pan. Voeg ook de limoenblaadjes toe.
Schil met een dunschiller 3 grote repen van de citroen en doe ze erbij in de pan. Verhit de room tot tegen het kookpunt en haal de pan van het vuur. Laat het mengsel minimaal 20 minuten trekken.
Scheid ondertussen de eieren en voeg de dooiers toe in de kom bij de andere dooiers. De 3 resterende eiwitten gebruik je niet. Klop de eidooiers schuimig met de suiker en een snuf zout.
Crème brûléetaart bakken
Ga vervolgens weer verder met het deeg. Verwarm de oven voor op 175 graden.
Rol het uit tot het groot genoeg is om de vorm te bekleden. Vet de vorm goed in (ik gebruik hier bakspray voor) en leg het deeg in de vorm. Haal het overhangende deeg weg met een deegroller of mesje.
Taartbodem blind bakken
Leg een vel aluminiumfolie in de taartbodem en doe hier een blindbakvulling in. Daar kun je speciale kralen voor gebruiken, maar ik gebruik al zeker 15 jaar hetzelfde potje gedroogde linzen. Bak de taartbodem 10 minuten.
Crème brûlée met vanille en citroen
Vis ondertussen het vanillestokje, de limoenblaadjes en de citroenschillen uit de room. Verwarm dan het roommengsel weer tot tegen het kookpunt. Schenk de room heel geleidelijk bij de eidooiers, terwijl je ondertussen klopt.
Haal dan de blindgebakken taartbodem uit de oven en vis de blindbakvulling en het folie eruit. Schenk het roommengsel voorzichtig in de taartbodem en zet de taart terug in de oven.
Luxe crème brûléetaart
Bak de taart 20-25 minuten, tot de room mooie bruine plekjes begint te vertonen. Laat de taart helemaal afkoelen voor je de taart garneert.
Het garneren kun je maximaal 3 uur voor het serveren doen. Ontkroon daarvoor de aardbeien en snijd ze – afhankelijk van het formaat van de aardbeien – doormidden of in plakjes. Garneer de taart met de aardbeien.
P.S. Als je via de linkjes in dit recept naar bol.com iets koopt, krijg ik daarvoor een klein percentage commissie, zonder dat het jou iets extra kost. Daar maak je me dus heel blij mee!
Laat hier weten wat je er van vindt