Risotto met peer en blauwe kaas

Risotto met peer en blauwe kaas

KokenKoken

Een superromige risotto met peer, blauwe kaas, salie en walnoten. Klinkt misschien als een maffe combinatie, maar neem van me aan dat het fantastisch werkt! Vol van smaak, een perfecte balans tussen zoet en hartig, crunch van de walnoten en een licht bittertje van de salie.

Risotto met peer en blauwe kaas

Risotto met peer

Ik las een recept van Yvette van Boven voor risotto met peer. Daar ging echter nog veel meer in, en dat trok me minder. Het idee voor risotto met peer bleef echter hardnekkig in mijn hoofd hangen. Liefst met de haverrijst die ik net had ontdekt. En met blauwe kaas, want dat vind ik heerlijk met peer samen.

Eenmaal aan het fornuis, bedacht ik dat gebakken salie er ook heerlijk bij zou zijn, net als in de klassieke Italiaanse combinatie van salie en pompoen. Walnoten leken me er ook lekker bij, maar dan niet gewoon zo of geroosterd. Letterlijk tijdens het koken schoten de walnoten van Alison Romans pastasalade me te binnen: gebakken in olijfolie, met zout. Die moesten het worden!

Haverrisotto met blauwe kaas en peer

Ik gebruikte voor deze risotto geen gewone rijst, maar haverrijst. Niet alleen is dat duurzaam, want uit Scandinavië, deze rijst bevat ook meer vezels dan risottorijst. Je kunt uiteraard ook gewone risottorijst gebruiken.

Zo maak je risotto met peer en blauwe kaas voor 2 personen:

  • Kooktijd: 35 minuten
  • 2 stevige handperen (bijvoorbeeld Conference)
  • 40 gr roomboter
  • 8 blaadjes salie
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 100 gr haverrijst of 125 gr risottorijst
  • 125 ml droge witte wijn
  • 500 ml groentebouillon
  • 25 gr walnoten
  • 50 gr blauwe kaas zoals Bleu d’Auvergne

Zo maak je het

Snijd de peren in kwarten en verwijder het klokhuis. Smelt daarna op middelhoog vuur de helft van de boter in een hapjespan of wok. Bak de salieblaadjes even in de boter, tot ze iets beginnen te bruinen. Vis ze dan uit de pan, en bak de parten peer in de overgebleven boter tot ze rondom goudbruin zijn. Vis dan ook de peren uit de pan.

Risotto met peer maken

Snipper ondertussen de ui. Schenk de helft van de olie bij de rest van de boter in de pan, en fruit de ui op middelhoog vuur tot hij glazig ziet. Doe dan de (haver)rijst in de pan en schep 2 minuten om, tot alle korrels een glazig laagje hebben. Schenk dan de wijn in de pan en draai het vuur iets lager.

Schenk wanneer de wijn is verdampt een scheut bouillon bij de risotto en blijf roeren. Herhaal iedere keer als de rijst bijna droog staat, tot de bouillon op is. Wanneer ook de laatste bouillon helemaal is opgenomen, draai je het vuur uit. Verkruimel dan de blauwe kaas boven de risotto en verdeel de rest van de boter er overheen. Laat zo 2 minuten staan, en roer dan nog eens door.

Maak terwijl de risotto kookt de walnoten. Verhit hiervoor de rest van de olijfolie in een koekenpan en voeg de walnoten en het zout toe. Bak tot de noten ruiken als popcorn. Haal dan de pan meteen van het vuur en stort de noten op een bordje.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

KokenKoken

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt