Witlofschuitjes met garnalen, feta en amandelen

Witlofschuitjes met garnalen, feta en amandelen

Witlofschuitjes met garnalen, feta en amandelen. Bittere witlof met pittige garnalen, hartige feta, knapperige amandelen en een frisse en zoete dressing.

Snacken met witlofschuitjes

KokenKoken

Deze witlofschuitjes met garnalen, feta en amandelen zijn een variatie op een geweldige salade met broccoli uit het onvolprezen kookboek Sirocco. Die salade vond ik zo waanzinnig lekker dat ik besloot een variatie erop te serveren op mijn verjaardag dit jaar. Niet iedereen is echter even dol op broccoli en daarnaast leek die salade me met een tafel vol gerechten niet zo handig. In plaats daarvan gebruikte ik dan ook witlof, om op die manier eenvoudig te hanteren hapjes te serveren.

Deze witlofschuitjes zijn misschien nog wel lekkerder dan de oorspronkelijke salade. Het bittere van de witlof is een perfecte aanvulling op de pittige garnalen, de hartige feta, de knapperige amandelen en de frisse en zoete dressing. Bovendien zijn de schuitjes een lust voor het oog. Al met al zijn ze wat mij betreft dan ook een perfect, elegant borrelhapje.

Witlofschuitjes met garnalen, feta en amandelen

Zo veel witlof en garnalen?

Ik schrijf even veel garnalen voor als voor in de salade. Waarschijnlijk houd je garnalen over, maar voor 24 schuitjes heb je er nu eenmaal 24 nodig. Het ergste wat er kan gebeuren is dus dat je garnalen overhoudt. Heel vervelend is dat. Gebruik trouwens flinke garnalen, cocktailgarnaaltjes zijn echt te klein. Je hebt garnalen/gamba’s nodig met een flinke bite.

Van de witlof ga je ook overhouden: om schuitjes te kunnen maken, heb je redelijk forse bladeren nodig. Van wat je overhoudt kun je met overgebleven garnalen en nog wat dressing natuurlijk een heerlijke salade maken.

Zo maak je 24 witlofschuitjes met garnalen, feta en amandelen:

  • Kooktijd: 20 minuten
  • 30 gr blanke amandelen
  • 1 klein bosje dille
  • 4 stronkjes witlof
  • 2 el versgeperst citroensap
  • 2 el honing
  • 5 el extra vierge olijfolie
  • 400 gr grote garnalen
  • geraspte schil van 2 citroenen
  • 1 flinke tl harissa
  • 100 gr feta

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de amandelen op de bakplaat en rooster ze 10 minuten in de oven. Laat op een bord afkoelen.

Hak de dille grof Snijd de kontjes van de witlof en leg 24 grote, mooie blaadjes op een schaal of schalen. Doe het citroensap, de honing en 1 el olijfolie met versgemalen zout en peper naar smaak in een kom en klop er een dressing van.

Doe de garnalen in een kom met de citroenrasp, de harissa en 4 el olijfolie. Maak op smaak met zout en wrijf de marinade in de garnalen. Verhit een grillpan of koekenpan op hoog vuur en bak de garnalen in 2 minuten per kant of tot ze roze kleuren en mooi gaar zijn.

Leg op elk witlofblaadje een garnaal. Verbrokkel de feta erboven. Bestrooi met amandelen en dille. Sprenkel ten slotte de dressing over de witlofschuitjes en serveer meteen.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

KokenKoken

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt