Een BLT is natuurlijk heerlijk, dus als je liever geen of minder vlees eet, is het toch wel verdomd jammer om die over te moeten slaan. Daar vond ik een geniale – al zeg ik het zelf – oplossing voor: deze vega BLT, met ultra knapperige halloumi in plaats van spek. En zeg zou zelf: hij ziet er ook nog eens uit als het origineel.
BLT met halloumi
Die halloumi is echt serieus knapperig: het wordt een soort chips, net zoals uitgebakken plakken spek dus. Net als spek is halloumi bovendien heerlijk hartig, en daarmee is het dus de perfecte vervanger.
Of een BLT met geroosterd brood “hoort”, is een hele discussie op zich in Engeland. Ik vind het altijd zonde om van dat perfecte, verse desembrood te roosteren, dus dan doe ik het niet. Is mijn brood al wat ouder, of wat minder bijzonder, dan rooster ik het wel.
Snelle vega BLT
Mayonaise is overigens ook een basisingrediënt bij de klassieker, en dat is ook heerlijk, maar met een beetje mosterd is het nét nog wat lekkerder. Hoeft dus niet, maar mag wel!
Zo maak je vegan BLT voor 2 personen:
- Kooktijd: 20 minuten
- 125 gr halloumi
- 1 el neutrale olijfolie
- 8 (zuurdesem) boterhammen
- 4 middelgrote tomaten
- sla naar smaak
- 3 el mayonaise
- fijne mosterd naar smaak
Zo maak je het
Snijd de halloumi in flinterdunne plakken, 2 mm of dunner. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de plakjes op middelhoog vuur mooi bruin. Als ze goudbruin zijn, moeten ze nog even doorbakken om ze écht knapperig te maken.
Rooster de boterhammen als je dat wilt. Snijd de tomaten in plakken en was de sla indien nodig. Besmeer de boterhammen met mayo en – als je wilt – een likje mosterd.
Vega BLT met halloumi
Beleg de helft van de boterhammen met sla en leg daarop plakken tomaat. Leg daar de knapperige halloumi op en top met de andere helft van de boterhammen. Serveer direct.
Laat hier weten wat je er van vindt