Een rijke vulling in een knapperig beslag: toad in the hole met spitskool is echt waanzinnig lekker! In feite is het gewoon een ovenschotel, met in dit geval kool en worstjes in een lekker mosterdbeslag. Of je nu vegaworstjes of vlees gebruikt: reken maar dat dit een hit is aan tafel.
Toad in the hole
Al jaren was ik gefascineerd door de naam toad in the hole: pad in het gat is best een gekke naam voor worstjes gebakken in een beslagje. Hoe het gerecht aan zijn naam komt, weet helaas niemand – zelfs chatgpt niet. Dat neemt echter niet weg dat het heel lekker is.
Mijn enige bezwaar was altijd dat de combinatie van vlees en beslag me een beetje niksig leek. Tot ik er bij mijn favoriete Britse website BBC Good Food achter kwam, dat je er ook groente in kunt doen – en vooral hoe dan. Nog dezelfde week zette ik deze toad in the hole met spitskool en mosterd op tafel, en dat was een groot succes.
Ovenschotel met spitskool en worstjes
Het beslag blijft lekker mals door de groente, die dan weer vol smaak zitten. De worstjes worden bovenop iets knapperig, maar niet droog, net als het beslag. Onze kool was zo groot dat ik bovendien een heerlijke coleslaw met appel kon maken voor erbij. Dubbel zoveel spitskool, dubbel zo lekker.
Let wel op: dit gerecht leent zich het beste voor flinke porties, want anders houd je alsnog kool over. Ik geef je dus de hoeveelheden voor 4 personen. Halveren kan natuurlijk prima, neem dan 90 gr bloem, 2 eieren en 175 ml melk.
Ovengerecht met worstjes
Ik gebruikte dit keer biologische runderchipolata van de supermarkt van ca. 50 gram per stuk. Liever neem ik de runderchipolata van Grutto (niet gesponsord – I wish!), maar die waren op. Kies je liever voor vegetarische worstjes, dan kan ik de Little Willies van de Vegaslager aanraden. Immers: een Brits gerecht met Britse worstjes!
De kool en de uien schaaf ik liefst met de keukenmachine. Heb je die niet, snijd ze dan zo dun mogelijk.
Zo maak je toad in the hole met spitskool voor 4 personen:
- Kooktijd: 50 minuten
- 175 gr bloem
- 3 eieren
- 400 ml melk
- 1 el grove mosterd
- 15 gr roomboter
- 500 gr spitskool (dat is ongeveer een halve)
- 3 uien
- 8 dunne worstjes
Zo maak je het
Doe de bloem met een snuf zout en zwarte peper in een mengkom en doe de eieren erbij. Klop tot een stevige pasta. Voeg dan de melk en de mosterd toe en klop tot een glad beslag.
Doe de boter in een ovenschaal en zet die in de oven. Zet de oven aan en verwarm tot 240 graden. Schaaf of snijd ondertussen de kool en de uien zo dun als mogelijk.
Toad in the hole met spitskool
Haal de ovenschaal uit de oven als de oven op temperatuur is en de boter gesmolten is. Leg de worstjes in de ovenschaal en laat ze 5 minuten in de oven bakken.
Haal dan de worstjes met een tang of vork uit de schaal en leg ze even op een bordje. Stort dan de kool en de ui in de schaal en schep om.
Zet de schaal terug in de oven en laat de groente 10 minuten roosteren. Schep halverwege even om.
Haal dan de schaal weer uit de oven en schenk het beslag over de groente heen. Leg de worstjes in het beslag. Zet de schaal terug in de oven en bak de toad in the hole ca. 25 minuten tot het beslag goudbruin is.
Laat hier weten wat je er van vindt