Klassiekertje voor de Hollandse winter: stamppot natuurlijk. Deze stamppot met bleekselderij en appel was een onverwachte hit bij ons thuis. Niet zo gek: het smeuïge van stamppot, gecombineerd met frisse smaken en wat knisperige textuur.
Bleekselderij stamppot
Ik weet niet hoe het bij jou is, maar een hele struik bleekselderij staat bij ons thuis niet hoog op de verlanglijst om te eten. Natuurlijk heb ik heerlijke recepten met bleekselderij, maar dan nog. Deze stamppot bleekselderij met appel werd echter meteen goedgekeurd, dus voorlopig zijn we weer onder de pannen!
Overigens ben ik dol op de smaak van bleekselderij, ik blijf me erover verbazen dat iets dat zo groen en knisperig is, ook zó umami kan zijn.
Rookworst hoort er natuurlijk wel echt bij. Ik ga daarvoor het liefste naar de (biologische) slager. Een vegetarische versie kan natuurlijk ook, of neem vega spekjes!
Zo maak je stamppot bleekselderij voor 2 personen:
- Kooktijd: 35 minuten
- 500 gr kruimige aardappels
- 1 struik bleekselderij
- 1 frisse appel
- 100 ml melk
- 25 gr roomboter
- rookworst en/of spekjes om te serveren
Zo maak je het
Schil de aardappels en snijd ze in grote stukken. Zet ze op met koud, gezouten water en kook ze in 15 minuten vanaf het moment dat het water kookt.
Stamppot bleekselderij maken
Snijd ondertussen bleekselderij in dunne boogjes en snijd de appel in kwarten. Snijd 3 van de kwarten in blokjes. Snijd de laatste kwart in dunne plakjes.
Voeg na het kwartier koken de bleekselderij en de appel toe aan de aardappels en laat alles nog eens 5 minuten koken.
Verwarm ondertussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking of van de slager.
Giet de stamppotgroenten af en voeg de melk en boter toe in de pan. Stamp tot een grove stamppot. Proef en maak zonodig op smaak met zout en peper.
Serveer met grove mosterd, de rookworst en de rest van de appel.
Laat hier weten wat je er van vindt