Shepherd’s pie met pastinaak

Nadat we het jaren niet gegeten hadden, eten we sinds H mee-eet met enige regelmaat shepherd’s pie. En deze versie is onze favoriet: het gehakt is een variant op onze geliefde gehaktballen met stroop, en zowel door de puree als het gehakt gaat een berg groente.

Door die combinatie is dit bovendien zeker geen kindergerecht: dit is eerder aangepast aan de volwassen smaak dan geschikt gemaakt voor kinderen.

Dit gerecht kost wel even tijd, maar de helft daarvan staat de shepherd’s pie rustig in de oven. Laat je daardoor dus zeker niet afschrikken!

Zo maak je shepherd’s pie:

  • Wachttijd: 30 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • 350 gr kruimige aardappels
  • 2 middelgrote pastinaken
  • melk en boter voor puree
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 350 gr rundergehakt
  • 2 el appelstroop
  • (100 ml water)
  • 100 gr doperwten
  • 50 gr geraspte oude kaas

Zo maak je het

Schil de aardappelen en de pastinaken en snijd ze in ongeveer even grote stukken. Kook ze in gezouten water in ongeveer 20 minuten zacht.

Shepherd’s pie met groente

Snipper de ui en snijd de wortel in kwarten en die kwarten in plakjes. Fruit de ui en de wortel in een hapjespan met een scheutje olie, totdat de ui glazig ziet en de wortel een beetje zacht is.

Voeg dan het gehakt toe en kruimel dit met een spatel zodat het mooi rul wordt. Schep wanneer het gehakt gebruind is de stroop in de pan en voeg de doperwten en 100 ml water toe.

Gehakt met appelstroop

Proef wanneer de stroop gesmolten is, en maak op smaak met zout en peper. Laat dan het gehaktmengsel op middelhoog vuur 10 minuten pruttelen, tot het mengsel vrijwel droog is. Zo zorg je dat je shepherd’s pie niet te zompig wordt.

Stamp ondertussen de pastinaak en aardappel met een klont boter en een scheut melk (naar eigen inzicht) tot een iets grove puree.

Shepherd’s pie maken

Schep het gehaktmengsel wanneer het droog is in een ovenschaal. Verdeel de puree erover en strijk glad. Maak dan met een vork “ruffles”. Bestrooi met de geraspte kaas. Bak de shepherd’s pie dan ongeveer 30 minuten in de oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 23 december 2019

Over Em's Real Food

Ik kom vaak laat thuis, maar dat betekent niet dat mijn eten kant-en-klaar is. Ik kook graag, vaak en veel. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply