Recensie Slow Cooked Healthy

Nadat ik eerder dit jaar al het fijne boek Slow Cooked Vega toegestuurd kreeg door GoodCook, landde onlangs Slow Cooked Healthy van Ross Dobson bij me op de mat. Ook alweer cadeau van de uitgever, om er een recensie over te schrijven.

Recensie Slow Cooked Healthy

Koken met de slowcooker

Helemaal goed getimed, want de herfst en winter vind ik de beste seizoenen om mijn slowcooker te gebruiken. Dan heb ik meer behoefte aan stoofschotels dan in het voorjaar en de zomer. Een boek met meer dan 100 gezonde gerechten uit de slowcooker is bovendien echt iets voor mij.

Vol enthousiasme begon ik dus stickertjes te plakken. Want wie krijgt er nu geen trek van titels als boterkip, pittige en zure noedelsoep, Lamsvlees met witte bonen, tomaat en jalapeño en Sri Lankaanse cashewnotencurry? Ongeveer de helft van de recepten is vegetarisch, de andere helft bevat vlees of vis.

Slow Cooked Healthy

Waar het healthy hem precies in zit, werd mij uit de inleiding niet helemaal duidelijk. Uit het boek trouwens ook niet precies, want er staan zelfs gerechten in waar überhaupt geen groente in zit Dat neemt niet weg dat de recepten die erin staan er stuk voor stuk heerlijk uitzien!

Fotografie Slow Cooked Healthy

Het boek is, zoals alle boeken van Good Cook voorzien van een praktische index. Net als Slow Cooked Vega bevat het boek prachtige foto’s van alle gerechten. Dat is knap, want eten uit de slowcooker ziet er doorgaans niet zo heel smakelijk uit.

Hoofdstukken Slow Cooked Healthy

Het boek is ingedeeld in zes hoofdstukken: zondagse diners, doordeweekse maaltijden, aanzetten en vergeten, soep, curry’s en bijzondere gerechten voor zaterdagavond. Die indeling vind ik leuk én praktisch: zo zie je meteen welke gerechten meer en minder hands on tijd vergen. Soepen en curry’s lenen zich ontzettend goed voor de slowcooker, dus logisch dat die een eigen hoofdstuk hebben.

Receptuur

Ik stuitte alleeen op één nadeel bij Slow Cooked Healthy, en dat was helaas de receptuur. Ik heb pas één gerecht uit het boek kunnen koken, dus over de andere recepten kan ik nog niets zeggen. Maar het recept voor witte bonen in gerookte chipotle-tomatensaus klopt in ieder geval niet.

In het recept worden gedroogde, geweekte witte bonen gebruikt die 8 tot 10 uur op LOW moeten garen. Na ruim 10 uur op medium (mijn slowcooker heeft 3 standen) waren de bonen echter nog oneetbaar hard. Gelukkig gebruik ik een instantpot als slowcooker, zodat ik de hogedrukfunctie kon aanzetten. Pas na 25 minuten koken onder hoge druk waren de bonen eindelijk gaar.

Natuurlijk maakt het uit hoe lang gedroogde bonen op de plank hebben gelegen in de winkel (en thuis, maar ik had ze net gekocht. En hoe warm je slowcooker precies is (daarom had ik voor medium gekozen). En uiteraard is ook van belang hoe lang je de bonen hebt geweekt (12 uur). Ik ben echter van mening dat een recept ofwel die factoren moet verdisconteren, wat met de kooktijd van 8 tot 10 uur ook wel enigszins gebeurd is, ofwel die risico’s moet benoemen.

Koken uit Slow Cooked Healthy

Dit alles heeft mijn lust om verder te koken uit dit boek overigens niet weggenomen. Binnenkort staan hier dus de ful medames van zwarte bonen (uit blik) en de Sri Lankaanse cashewnotencurry op tafel. Uiteraard zal ik deze recensie daarna nog aanpassen.

Conclusie

Mijn voorlopige conclusie is dat dit een mooie, fijn en handig boek is voor iedereen die een slowcooker heeft. Het is echter wel aan te raden eerst ervaring op te doen met je slowcooker en met het gebruik van een slowcooker in het algemeen, zodat je waar nodig de recepten kunt aanpassen aan jouw apparaat.

Slow Cooked Healthy is uitgegeven door GoodCook. Het boek kost €23,50 en is onder andere te koop bij bol.com. Als je het via die laatste link koopt, krijg ik een klein percentage commissie.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt