Wat deze havermout zo herfstig maakt? Om te beginnen natuurlijk dat de havermout met pompoen is, maar zeker ook de kruiden. Tel daarbij op dat je de havermout eerst in boter met kaneel en gember bakt voordat de melk erbij gaat, en je weet dat er nog extra herfstige smaken in zitten.
Ideaal dus voor de koude ochtenden waar we nu mee te maken hebben! De pompoen die erin gaat is trouwens niet alleen voor de lekker, maar ook omdat je daarmee meteen wat groente binnenkrijgt bij je ontbijt. Alle beetjes helpen immers.
Havermout met pompoenpuree
Je kunt die pompoenpuree op 2 manieren aanvliegen: ofwel je hebt een restje, ofwel je maakt een hele batch en die in porties in, zodat je dit ontbijt vaker kunt maken. Heb je pompoenpuree over, dan is hij ook heerlijk op deze plaattaart.
Vegan havermout met pompoen
Deze havermout kun je vegan of niet-vegan maken, ik laat de keuze aan jou want het is allebei overheerlijk. Wat je ook kiest, sla het roosteren van de havermout aan het begin écht niet over, want dat geeft enorm veel smaak!
Zo maak je herfstige havermout met pompoen voor 2 personen:
- Kooktijd: 15 minuten
- 50 gr havermout
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl gemalen gember
- 10 gr roomboter of 2 tl extra vierge olijfolie
- 250 ml (plantaardige) melk
- 75 gr pompoenpuree
- optioneel: 1 tl vanille-extract
- maple syrup, granola en notenpasta naar smaak
Zo maak je het
Doe de havermout met de specerijen en de boter of olie in een steelpan. Verwarm op laag vuur terwijl je roert. Ruik goed: als je de kruiden ineens extra goed ruikt en de havermout iets donkerder gekleurd is, doe je de melk erbij. Roer goed om en doe dan de pompoenpuree en eventueel het vanille-extract erbij.
Blijf regelmatig roeren terwijl de havermout pruttelt, tot hij de gewenste dikte heeft. Proef en voeg als je wilt wat maple syrup toe.
Verdeel de havermout over 2 kommen en top desgewenst met een drizzle notenpasta of tahin en granola.
Laat hier weten wat je er van vindt