Pasta met gebakken ricotta en andijvie

Pasta met gebakken ricotta en andijvie

Een makkelijke pasta met gebakken ricotta en andijvie voor doordeweeks. Snel klaar, maar smaakt alsof je uren in de keuken hebt gestaan.

Net zoals maïs wordt ricotta véél lekkerder als je hem even in de oven bakt. Met gebakken ricotta maak je de lekkerste pasta, bijvoorbeeld deze met andijvie. Romig en kruidig van de gebakken ricotta, iets bitter van de andijvie, met lichtzoete erwtjes en knapperige amandelen.

Pasta met gebakken ricotta en andijvie

Pasta met gebakken ricotta

Uiteraard duurt het langer om ricotta te bakken voor je hem door de pasta gooit. Maar het voorbereiden daarvan duurt ongeveer 1 minuut, en terwijl de ricotta bakt kun je rustig de rest van het gerecht maken. Geen reden dus om het niet te doen!

Snelle pasta met andijvie

Ik gebruik voor deze pasta trouwens een krop krulandijvie. Geen idee hoe het kan, maar die bevat vaak minder vocht dan gewone andijvie. Als je het kunt vinden, is krulandijvie dus de beste optie. Met andijvie uit een zak werkt het natuurlijk ook gewoon.

Pasta met gebakken ricotta en andijvie

Zo maak je pasta met gebakken ricotta en andijvie:

  • Kooktijd: 40 minuten
  • 250 gr ricotta
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl granaatappelmelasse
  • 2 tl za’atar
  • 1 venkelzaad
  • 1 tl roze peper
  • 500-600 gr (krul)andijvie (1 grote krop)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gr korte pasta
  • 200 gr doperwten
  • 1 el amandelschaafsel

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Stort de ricotta in een ovenschaaltje en besprenkel met 1 el olijfolie en granaatappelmelasse. Strooi 1/2 tl za’atar over de ricotta. Stamp het venkelzaad en de roze peper grof in een vijzel en strooi ook die over de ricotta.

Bak de ricotta in de oven tot de randjes bruin kleuren, 20-25 minuten. Ga ondertussen verder met de rest van de pasta. Was en snijd daarvoor de andijvie als dat nog niet is gebeurd.

Verwarm 1/2 el van de olijfolie in een hapjespan of wok. Bak hierin de andijvie met een snuf zout tot hij geslonken en bijna droog is. Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook in plakjes.

Vis de geslonken andijvie uit de pan en leg hem op een grote snijplank en laat even afkoelen. Hak daarna fijn met een groot mes.

Verhit de rest van de olijfolie in de pan en fruit hierin de uit tot hij glazig ziet. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Voeg wanneer de ui glazig ziet de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Doe dan de andijvie, de rest van de za’atar en de doperwten bij de ui, draai het vuur laag en laat alles even meewarmen.

Rooster ondertussen in een droge koekenpan het amandelschaafsel.

Giet de pasta af, maar bewaar 50 ml kookvocht. Meng dat met de pasta door de andijvie. Serveer de pasta met de ricotta en de amandelen ernaast, zodat iedereen zelf kan bepalen hoeveel van wat hij erbij wil eten.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt