Oatmeal cookies
Met pindakaas. En dadels. Want ik ben nu eenmaal dol op zoet. Koekjes horen wat mij betreft niet gezond te zijn. Van mij mag je de dadels dus ook vervangen door rozijnen, cranberries of ander gedroogd fruit. Of chocola natuurlijk. Deze oatmeal cookies zijn dan ook nadrukkelijk níet gezond.
Zelfgebakken havermoutkoekjes
Ik geloof niet in gezonde koekjes. Als je koekjes te ongezond vindt, moet je ze niet eten, en als je wilt afvallen moet je ze af en toe en met mate eten. Zelfbeheersing heet dat. En als je daar hulp bij nodig hebt, dan is al je koekjes zelf bakken het beste hulpmiddel, want heb je echt zin om voor 1 koekje een half uur in touw te zijn en dan ook nog te moeten wachten?
Cookies met pindakaas
Hoe dan ook, ik ben dol op cookies. Het recept voor mijn ultieme chocolate chip cookies vind je hier. Hier vandaag een recept voor oatmeal cookies met pindakaas en dadels. Ik heb nog niet zoveel koekjesrecepten zelf bedacht, maar deze zijn echt waanzinnig lekker. Zoet, door de dadels en de suiker, een beetje zout, door de pindakaas, bros van buiten, chewy van binnen en met een heerlijke stevige textuur en stukjes zoete, plakkerige dadel.
Zo maak je 16 oatmeal cookies:
- Wachttijd: 40 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 70 gr pindakaas (voor een notenvrije versie kun je tahin gebruiken)
- 50 gr zachte boter (op kamertemperatuur)
- 50 gr kristalsuiker
- 1 ei
- 1/2 tl baking soda
- 150 gr havermout
- 6 dadels, in stukjes (liever chocola? Neem dan 50-75 gram chocoladestukjes)
Zo maak je het
Koekjes met pindakaas
Klop de pindakaas, de boter en de suiker met een mixer tot een beige-achtig zacht en schuimig mengsel. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Weersta de neiging dit mengsel zo uit de kom naar binnen te werken. Voeg in plaats daarvan het ei toe en klop het er goed doorheen.
Havermoutkoekjes maken
Voeg de baking soda toe, met de helft van de havermout. Spatel ze door het luchtige pindakaasmengsel. Sptale dan de rest van de havermout en de dadelstukjes door het mengsel heen.
Oatmeal cookies maken
Maak van het deeg ca. 16 ronde koekjes. Het deeg is nu enorm plakkerig, maar dat komt goed, de havermout gaat een deel van het vocht opnemen. Duw de koekjes een beetje plat en leg ze op een bord of een met bakpapier beklede bakplaat. Zet bord of plaat gedurende minimaal een half uur in de koelkast. Ik heb de mazzel dat mijn bakplaat in mijn koelkast past, maar anders moet je de koekjes na het koelen gewoon overhevelen.
Het koelen kun je overigens niet bij wijze van shortcut overslaan! Dan heb je met een beetje pech een plaat vol aan elkaar gesmolten deeg. Het koelen zorgt ervoor dat de zachte boter weer stevig wordt.
Koekjes bakken
Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak de gekoelde koekjes op een bakplaat in 10-12 minuten tot de randjes goudbruin zijn. Hoe langer ze bakken, hoe krokanter ze worden, maar ook hoe harder de binnenkant. Hier kun je dus een beetje mee spelen al naar gelang je voorkeur. Laat de koekjes gedurende 5 minuten uitharden op de bakplaat en leg ze daarna met behulp van een spatel op een afkoelrooster. Probeer de koekjes zoveel mogelijk te laten afkoelen voor je ze opeet, daar wordt de buitenkant krokanter van.
Bewaar de koekjes niet te lang, niet langer dan een dag of 3 in een luchtdichte koektrommel.
dreumesproof | koek | koekjes | Peuterproof | Zwangerproof
Laat hier weten wat je er van vindt