No waste GROENTEN – kookboekrecensie

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Uitgeverij Good Cook stuurde mij onlangs het dikke boek No waste GROENTEN van Sophie Gordon toe. De naam geeft de inhoud al weg: in feite is het een kop tot staart boek, maar dan voor groente, onderverdeeld per seizoen.

Natuurlijk juich ik dit concept van harte toe, want ook ik gooi vaker groente weg dan me lief is. Alleen al daarom een goed concept dus! Dit boek bevat bovendien uitsluitend vegan recepten.

Zelf ben ik wat minder streng in de leer, dus ik zal niet snel overstappen van Parmezaanse kaas naar edelgistvlokken, dus ik speel daar een beetje mee bij vegan recepten.

Zes seizoenen No waste GROENTEN

Het boek is ingedeeld in 6 seizoenen: tussen lente en zomer en tussen herfst en winter is een “extra” seizoen ingevoegd. Dat klopt wel, want dan zijn er echt andere groenten en fruit natuurlijk. Al met al uitstekend voor het klimaat dus: vegan gerechten met lokale groenten.

Binnen elk seizoen licht Sophie enkele groenten uit, waar ze recepten voor geeft. In alle recepten geeft ze variatietips, en voor elke groente geeft ze no waste advies.

Boordevol informatie

Sowieso is dit boek méga informatief: per seizoen noemt Sophie ook de andere groenten die dan in het seizoen zijn én de granen die dan rijpen. Voorin staan trouwens een uitgebreid hoofdstuk boordevol informatie over orde op zaken stellen in je keukenkastjes. Achterin vind je een aantal basisrecepten.

Dat voelt af en toe wat overweldigend: ik wist zelf niet zo goed waar ik moest beginnen. Ik koos dus maar gewoon voor de groente die over was (spruitjes) en ben bij dat deel van het hoofdstuk winter begonnen.

Uiteindelijk maakte ik er een recept uit het hoofdstuk herfst mee, want daar had ik meer trek in. Bij dat recept stonden spruitjes als vervanger voor andere kool genoemd.

Meanderen door No waste GROENTEN

Dat vind ik ook meteen heel leuk aan dit boek: als je er eenmaal in zit, nodigt het uit tot meanderen door de recepten. Geen zin in gierst? Neem je een ander graan. Bloemkool op? Kies voor broccoli. Geen tuinbonen in huis? Dan neem je erwtjes. Ik houd ervan!

Sommige recepten vind ik wel wat bewerkelijk. Zo gingen in mijn salade volgens het recept twee soorten mosterd: een beetje té specifiek naar mijn smaak.

De fotografie door Issy Croker is sfeervol en knus, ik kreeg zin om met mijn bordje bij de haard te gaan zitten.

Conclusie

Wil je minder eten verspillen, dan is dit boek echt een aanrader, boordevol informatie en originele tips. Het kan soms wel voelen als een informatie overload, dus daar moet je even doorheen. Laat dat je echter niet tegenhouden, want de recepten zijn heerlijk én goed voor het klimaat.

No waste GROENTEN is uitgegeven door Good Cook en kost €32,50. Het boek is te koop bij je lokale boekhandel en op bol.com.

P.S. Ik heb dit boek van de uitgever toegezonden gekregen om een recensie te schrijven. De linkjes naar bol.com is een affiliate link. Dat betekent dat wanneer je via die link bestelt, ik een een beetje commissie krijg, zonder dat jij extra betaalt. Daar maak je me dus erg blij mee!

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt