Deze luxe hotdogs met zuurkool en gruyère zijn een echte aanrader voor een dag met wat minder weer. De zomer die we tot nu toe hebben gehad, biedt dan ook volop ruimte voor een luxe hotdog op zijn tijd! Elk nadeel….
Overigens staan deze luxe hotdogs met zuurkool en gruyère in een handomdraai op tafel. Na het braden van de worstjes ben je nog vijf minuten bezig, en dan heb je een overheerlijke maaltijd klaar.
Worst voor je luxe hotdogs
Ik gebruikte zoals altijd vlees van een Grutto voor mijn hotdogs. Wat je ook doet, kies in ieder geval voor goed en eerlijk vlees. Dat verschil proef je echt. Verder raad ik je aan om niet te sterk gekruid vlees te gebruiken, dat vind ik persoonlijk zonde van de pure smaken van de hotdogs.
Ik koos de laatste keer dat ik bij Koop een Koe bestelde voor een barbecuepakket. Daar zaten overheerlijke chipolata’s in, die zich perfect lenen voor luxe hotdogs. In de reguliere pakketten van Koop een Koe zitten altijd braadworstjes. Deze zijn iets dikker, maar ook prima geschikt voor deze hotdogs. Koop anders gewoon dunne worstjes bij een goede (biologische) slager.
Zuurkool en gruyère op je hotdogs
Naast de worstjes gaan er zuurkool en gruyère op de luxe hotdogs. Het nootachtige van de gruyère past perfect bij het frisse van de zuurkool. Overigens probeer ik altijd zuurkool uit het vat (van de groenteboer of de (Franse) slager) te gebruiken. Die is veel frisser en zachter van smaak dan zuurkool uit een pakje. Zuurkool uit het vat kun je in de koelkast ongeveer drie dagen bewaren, maar je kunt hem ook prima invriezen.
Ik maakte mijn luxe hotdogs af met truffelmosterd van Maille. Die is echter in Nederland niet verkrijgbaar. Ik kocht hem in de Maille-winkel (met tapperij!) in Dijon. Een goed alternatief is de dragonmosterd van Maille.
Zo maak je 2 luxe hotdogs met zuurkool en gruyère:
- Kooktijd: 20 minuten
- knapperig brood voor twee, bijvoorbeeld twee halve echte baguettes, of twee afbak-demi-baguettes
- 200 gr runderworst, bijvoorbeeld 3 à 4 chipolata’s
- 100 gr zuurkool, liefst uit het vat
- 75 gr geraspte gruyère
- twee handjes rucola
- luxe mosterd, zoals dragon- of truffelmosterd
Zo maak je het
Snijd de broodjes open. Braad de worstjes in wat olie op middelhoog vuur rondom mooi bruin, en goed gaar vanbinnen. Verwarm ondertussen de zuurkool met een eetlepel water op laag vuur in een steelpan.
Luxe hotdogs maken
Leg de broodjes in een ovenschaal of op een bakplaat. Verdeel de gare worstjes over de broodjes. Verwarm de ovengrill. Bestrooi de broodjes met de gruyère. Schuif de broodjes vervolgens onder de hete grill en bak tot de kaas begint te kleuren.
Draai ondertussen het vuur onder de zuurkool hoor, zodat het aanhangende vocht verdampt. Verdeel de zuurkool vervolgens over de broodjes. Scheur de rucola er ook boven. Maak af met de mosterd.
Laat hier weten wat je er van vindt