Kookboekrecensie Eten met Nijntje

Van Sinterklaas kreeg onze H een kookboek dat helemaal aansluit bij zijn belevingswereld: Eten met Nijntje van Samuel Levie, met tekeningen van Dick Bruna.

Koken met Nijntje

De ondertitel van dit boek is “verhalen voor de allerkleinsten, recepten voor de hele familie”. En dat klopt. Je kunt uit dit boek voorlezen, maar je kind kan er ook lekker zelf mee in de weer: alles aanwijzen wat het herkent bijvoorbeeld.

Kookboekrecensie Eten met Nijntje

Het belangrijkste blijven natuurlijk de recepten, en die doen me het water in de mond lopen. Mij niet alleen: H heeft al meerdere keren iets uit het boek gekozen dat hij graag wilde maken.

Koken met kinderen

Hij helpt altijd graag in de keuken, maar omdat dit zijn eigen boek is, heeft hij het gevoel dat wij hem helpen met koken in plaats van andersom. Dat alleen al maakt dit boek een aanwinst voor ieder gezin met jonge kinderen.

Eten met Nijntje

Voor de ouders is het fijn dat de recepten zeer maakbaar zijn, veelal ook doordeweeks. Daarnaast zijn alle recepten aangepast aan de smaak van jonge kinderen, zonder flauw te worden. Bovendien zit er veel variatie in de smaken. Daarmee is dit boek ook zeer geschikt voor minder goede etertjes: als een kindje zelf iets uitkiest en maakt, is de kans op opeten natuurlijk het grootst. Zo koos H vol overtuiging voor de wortelsaté, dus die hebben we natuurlijk gemaakt. Extra lekker met tempeh van Vegan Wifey.

Wortelsaté uit Koken met Nijntje

Recepten voor kinderen

Bij H stimuleert dit boek ook zijn creativiteit in de keuken: hij zag plaatjes van wortel en prei en vroeg vervolgens om stamppot met prei en wortel te maken. Dat duidt ook meteen dit boek: groente zijn de basis van vrijwel alle gerechten. Dat sluit perfect aan bij zowel onze manier van (culinair) opvoeden als mijn stijl van koken.

Het eerste gerecht dat wij uit dit boek hebben gemaakt is de gevulde pompoen. H was heel stellig: dat moest het worden. De pompoen in de groentetas deed de rest, en wat was dit lekker!

Gevulde pompoen uit Eten met Nijntje

Ook nog op het lijstje: de sinaasappel-pompoenjam, mac ’n courgette en bietencake. De taco’s met bonen hebben we inmiddels als wraps gegeten, en ook de roze stamppot was een groot succes.

Roze stamppot uit Eten met Nijntje

De recepten zijn duidelijk en overzichtelijk. Ook zijn de ingrediëntenlijsten beperkt in omvang. De foto’s zijn een feestje: heerlijk kleurrijk en lekker strak!

Conclusie Eten met Nijntje

Eten met Nijntje is een perfect (kraam)cadeau aan jezelf of aan (een ander met) jonge kinderen. Het helpt zeker als je koken zelf leuk vindt, maar hiermee krijg je het hele gezin in de keuken, en belangrijker, eet iedereen het resultaat met smaak op.

Eten met Nijntje is (uiteraard) uitgegeven door Mercis en kost €19,95. Het boek is onder meer te koop bij bol.com. Als je via de laatste link koopt, krijg ik een klein percentage commissie.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt