In het kookboek Grieks! van Georgina Hayden (review over een week!) vond ik onder andere een recept voor een drankje van rijst: een soort Griekse horchata. Horchata is een Valenciaans drankje gemaakt van tijgernoten, maar rond de hele Middellandse Zee vind je variaties op dit thema.
Horchata van rijst
Deze Griekse horchata is geïnspireerd door de koude Griekse rijstepap rizogalo, en is heerlijk fris op warme dagen. Je maakt er bovendien een waanzinnig goede ijskoffie mee.
Ook kinderen zijn dol op dit drankje: zowel de mijne als bezoekertjes drinken als ik even niet oplet zo mijn glas horchata leeg. Je bent gewaarschuwd!
Griekse horchata met kaneel en oranjebloesem
Alles valt of staat met de juiste smaakmakers, dus ik paste de hoeveelheid suiker aan, verving rozenwater door oranjebloesem en gebruikte de allerbeste kaneel die ik ken, namelijk die van The Good Spice.
Zo maak je ca. 1 liter Griekse horchata:
- Wachttijd: 8 uur
- Kooktijd: 5 minuten
- 125 gr dessert- of risottorijst
- 75 gr kristalsuiker
- 1/4 tl gemalen kardemom
- 1,5 tl kaneel
- 1,5 el oranjebloesemwater
- 375 ml volle melk
- 300 ml water
- ijsblokjes om te serveren
Zo maak je het
Doe de rijst met de suiker, de kardemom, de kaneel, het oranjebloesemwater en de helft van het water in een blender of keukenmachine.
Pureer tot een glad mengsel. Voeg dan de rest van het water en zoveel melk als in je machine past toe en pureer opnieuw.
Schenk het mengsel in een grote kan, voeg de rest van de melk toe en roer om. Laat afgedekt een nacht in de koelkast trekken. Schenk door een fijne zeef en serveer met veel ijs.
IJskoffie met Griekse horchata
Om er ijskoffie mee te maken, doe je 3-4 ijsblokjes in een glas. Schenk hier 1 shot espresso op en vul aan met horchata.
P.S. Ik kreeg Grieks! gratis toegestuurd door uitgeverij Good Cook. Ik ben niet betaald om over het boek te schrijven. Als je het boek koopt via mijn linkje naar bol.com, krijg ik daarvoor een klein percentage commissie, zonder dat het jou iets extra kost. Daar maak je me dus heel blij mee!
Laat hier weten wat je er van vindt