Een eenvoudige en overheerlijke hartige andijvietaart met feta. Net zo lekker met snijbiet of spinazie!
Voor de SwiepSwoepSwap van collega-foodblogger Mandy, mocht ik onlangs koken van de site van Elefteria. Deze staat vol met de heerlijkste Griekse recepten. En wat heel fijn is: alle recepten zijn eenvoudig te maken! Waar ik altijd in mijn hoofd had dat de Griekse keuekn best complex was, bleek dat helemaal niet zo te zijn. En dus maakte ik twee heerlijke gerechten van haar site, en verbouwde ik één recept tot deze Griekse andijvietaart met feta.
Griekse pita
Van Elefteria heb ik geleerd dat alle soorten gevulde taart (denk: pie) pita zijn. Spanakopita is dus een hartige taart gevuld met spinazie, chortopita met snijbiet, kolokithopita met courgette, etc.
Voor mijn “andijviepita” heb ik een vierkante vorm van 20*20 cm gebruikt. Dat vind ik het makkelijkst, maar in een rond vorm van 20-22 cm doorsnee lukt het natuurlijk ook. Zorg er wel voor dat je een metalen vorm gebruikt: alleen daarmee wordt de onderkant van de taart mooi krokant ipv zompig. Dit recept is overigens voldoende voor vier grote of 9 gemiddelde stukken andijvietaart .
Andijvietaart
Deze Griekse hartige taart is nóg lekkerder als je hem met tzatziki serveert. Wees niet bang voor knoflook: daarvan kun je zoveel toevoegen als je zelf wilt. Elefteria’s recept voor waanzinnig lekkere tzatziki vind je hier. Ik heb het recept overigens gehalveerd, dat kan prima en is meer dan genoeg.
Zo maak je 4-9 stukken Griekse andijvietaart:
- Wachttijd: 30 minuten
- Kooktijd: 25 minuten
- 500 gr andijvie (schoon gewicht)
- 1 ui
- 4 bosuien
- 1 ei
- 1 tl gedroogde oregano
- 150 gr feta
- 9 plakjes bladerdeeg
Zo maak je het
Griekse hartige taart maken
Maak de andijvie schoon en snijd hem in repen, als dat nog niet is gebeurd. Snipper de ui en snijd de bosuien (al het wit en al het groen) in ringetjes. Verhit in een grote pan een flinke scheut olijfolie en fruit hierin de ui op laag vuur tot hij glazig ziet. Voeg dan de bosui toe en bak 2 minuten mee.
Voeg dan een flinke snuf zout in porties de andijvie toe en draai het vuur hoog. Bak de andijvie al roerend tot deze geslonken is en het overgrote deel van het aanhangende vocht is verdampt. Proef en maak op smaak met peper naar smaak. Extra zout is niet nodig, omdat er ook feta in de andijvietaart zit straks.
Bladerdeegtaart met andijvie
Laat de andijvie afkoelen tot kamertemperatuur. Laat ondertussen het bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200 graden. Klop het ei los en houd een halve el apart. Doe de oregano bij de andijvie en verbrokkel de feta boven de andijvie. Doe het losgeklopte ei bij de andijvie en roer het geheel om tot alles goed is gemengd.
Pie met andijvie
Leg 5 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en de opstaande randen van je vorm (grotendeels) te bekleden. Vet de vorm in en leg het bladerdeeg erin. Verdeel het andijviemengsel gelijkmatig over de bodem.
Leg dan de resterende 4 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een lap die iets groter is dan de vorm. Leg deze op het andijviemengsel en druk de randen goed aan. Roer het achtergehouden ei los met 1 el water en bestrijk hiermee de bovenkant van de andijvietaart. Als je wilt, kun je nu ook nog wat sesamzaadjes over de andijvietaart strooien om hem er nog gezelliger uit te laten zien. Bak de andijvietaart in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
Laat hier weten wat je er van vindt