Streek van Verrassingen: staycation in Voorschoten – bij Leiden

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voor iemand die het grootste deel van haar leven in de omgeving van Leiden gewoond heeft, ligt een vakantie in Voorschoten misschien niet direct voor de hand. Toen ik echter door de Streek van Verrassingen werd uitgenodigd voor een staycation in Voorschoten, was ik meteen om.

Vorige week was het zover: met mijn kleuter mocht ik een nacht logeren in het prachtige houten Streekhuisje, dat toen in Voorschoten stond. En niet zomaar in Voorschoten, maar in het park van Kasteel Duivenvoorde.

Staycation Voorschoten - Streek van Verrassingen

Wat is de Streek van Verrassingen? Leiden en omstreken

De Streek van Verrassingen wordt gevormd door Leiden en de omliggende plaatsen: Leiderdorp, Oegstgeest, Rijnsburg, Katwijk, Wassenaar en Voorschoten. Nu heeft Voorschoten een bijzonder plekje in mijn hart, want daar zijn mijn man en ik in 2014 getrouwd. Extra leuk dus om daar nu met onze zoon neer te strijken!

Staycation vol verrassingen in Voorschoten

Leiden ken ik als mijn broekzak, maar Voorschoten veel minder goed. Best gek, want voordat we naar Leiderdorp verhuisden, woonden we in Leiden Zuid-West, één brug verwijderd van Voorschoten. Des te meer reden om Voorschoten nu eer aan te doen! En dus hebben H en ik ons er helemaal in gestort en heel veel van Voorschoten gezien.

Staycation Voorschoten - Streek van Verrassingen

Kasteel Duivenvoorde

Om te beginnen natuurlijk Kasteel Duivenvoorde. Niet alleen stond het Streekhuisje daar in het park, we hebben ook de binnenkant van het kasteel bewonderd, de kruidentuin bezocht, een avond- én een ochtendwandeling gemaakt op tijden waarop het park gesloten is voor bezoekers en als kers op de taart geproefd van het lekkers dat het Hof van Duivenvoorde serveert.

Ik wist wel dat er in de buurt van Leiden veel mooie buitenplaatsen te vinden zijn, maar dat er zo’n mooi kasteel stond, wist ik helemaal niet. Alsof je in de Loirestreek staat, maar dan vlakbij!

Staycation Voorschoten - Streek van Verrassingen

We begonnen in de keuken van het kasteel met een heerlijke proeverij. Niet alleen is er honing uit het park, daarnaast worden de kruiden uit de kruidentuin gebruikt voor het maken van jam, gelei en andere lekkernijen. Deze zijn te koop in de landgoedwinkel.

Audiotour voor kinderen

Vervolgens mochten we het kasteel verder bekijken. Hiervoor is onlangs een audiotour ontwikkeld, en daarvan is bovendien een kinderversie. Met mijn kleuter trad ik dan ook in de voetsporen van Ridder Jan, gewapend met een blauw koffertje vol attributen.

Staycation Voorschoten - Streek van Verrassingen

Leuk en leerzaam voor jong en oud, met als hoogtepunt wat mijn zoon betreft de kogels van Jan van Wassenaer en wat mij betreft het plafond in de Marot-zaal. We waren de enige bezoekers en konden daarom languit op de vloer om het plafond te bewonderen. Bloemen, hartjes en zelfs spruitjes hebben we gezien.

IJs en uitrusten in Voorschoten

Naast de pracht en praal van Kasteel Duivenvoorde, was er in Voorschoten ook alle gelegenheid om lekker te eten. Om een beetje bij te komen van alle indrukken begonnen we met een ijsje bij Tante Tokkie. Deze pannenkoeken- en ijsboerderij is een échte natuurboerderij, met o.a. schapen. Van hun melk worden bovendien enkele van de bijzondere ijssmaken gemaakt. Vlakbij is de prachtige natuurspeeltuin van Voorschoten, wat met kinderen een echte aanrader is.

Staycation Voorschoten - Streek van Verrassingen

Toen we er weer tegen konden, zijn we lekker een stukje gaan fietsen bij het Streekhuisje. Voor mij stond er bij het huisje een fiets van Bizon Events, en de fiets van mijn kleuter had ik gewoon meegenomen. Dat was een schot in de roos, want in het park is het heerlijk rustig, en konden we dus prima samen fietsen. Handiger dan alles lopend te doen, want kleuterbeentjes hebben natuurlijk een beperkt bereik.

Streek van Verrassingen: staycation in Voorschoten - bij Leiden Emma van der Deijl 6

Uit eten in Voorschoten

‘s Avonds mochten we aanschuiven voor Italiaans eten bij Fratelli. Perfect voor ons, want we zijn beiden dól op pizza. Fratelli kende ik wel uit Leiden, maar die in Voorschoten had ik nog nooit bezocht. Deze vestiging heeft bijzonder binnenterras, pal onder de kerktoren. Voordat we gingen, was de favoriete pizza van H al jaren eentje met ham en champignons, maar sinds de caprese van Fratelli is dat zijn lievelings.

Verrassingen in Voorschoten

Na het eten mochten we terug naar het inmiddels gesloten landgoed. Magisch! Een doodstille avondwandeling door het park, slapen in het Streekhuisje en ‘s morgens heel vroeg in pyjama op zoek naar wilde dieren. Niet alleen vonden we sporen van herten, we zagen ook konijntjes en een eekhoorn.

Staycation Voorschoten - Streek van Verrassingen

Hof van Duivenvoorde

De volgende dag mochten we ontbijten als een keizer bij het Hof van Duivenvoorde. Dit bevindt zich in een prachtig, modern gebouw dat toch perfect opgaat in het landgoed. De producten die worden gebruikt, zijn zoveel mogelijk lokaal. Zo komt de zuivel van boerderij Nellesteijn in Wassenaar, honing van het landgoed en appels, peren en kruiden uit de Leidse Tuin waarin het Hof zich bevindt. Op die tuin, mét boomgaard heb je vanaf het Hof trouwens een prachtig uitzicht!

Louwman museum in Wassenaar

Om het af te maken mochten we ook nog naar wat mijn zoon nu “het automuseum” noemt: Louwman, op de grens van Wassenaar en Den Haag. Dit museum heeft een werkelijk enorme collectie auto’s, van wat eruitziet als een koets zonder paarden, tot een doorgezaagde Prius. De antieke brandweerauto’s spraken enorm tot de verbeelding, maar het leukste vonden wij de tentoonstelling over 75 jaar Wegenwacht. Deze is te zien tot begin september.

Er op uit in de Streek van Verrassingen, een staycation in Voorschoten

Wat hebben we genoten van alle verrassingen die Voorschoten voor ons in petto had! Zo dicht bij Leiden, en nu pas komen we er achter. Met het hele gezin naar Kasteel Duivenvoorde en het Hof van Duivenvoorde, de natuurspeeltuin en Tante Tokkie staan hóóg op ons verlanglijstje.

Kun je nagaan hoe verrassend de Streek van Verrassingen is!

P.S. Voor dit uitje werd ik uitgenodigd door de Streek van Verrassingen. Alle activiteiten, maaltijden en dergelijke zijn voor mij betaald. Ik ben altijd eerlijk, dus als iets niet leuk was geweest, had ik dat zeker ook opgeschreven.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt