Paasontbijt

Eiertaartjes met citroencrème

Of je nu van zoet of van hartig houdt, deze eiertaartjes zijn perfect voor het paasontbijt. Kies voor hartig met dille, zoet met vanille of gewoon allebei!

Deze ontzettend gezellige eiertaartjes met citroencrème zijn niet alleen een feestje om te zien, ze zijn ook nog eens heel lekker. En kun je voor je paasontbijt niet kiezen tussen hartig en zoet? Dat komt uit! Ik geeft je namelijk een zoete en een hartige versie van het recept! Dus of je nu eiertaartjes met citroen en dille wilt, of liever met vanille en pistache, of gewoon allebei, het kan allemaal!

Eiertaartjes met citroencrème

Zoete en hartige taartjes

Zowel de hartige als de zoete eiertaartjes zijn heerlijk romig, met een krokante buitenkant en een lopende dooier. Je eet ze het makkelijkst met je handen, want een knoeiboel wordt het sowieso.

De hartige eiertaartjes maakte ik op smaak met citroencrème en dille. De combinatie van citroen en dille vind ik heerlijk, want ze zijn allebei fris, maar anders. Dat combineert bovendien heerlijk met het romige van de ricottacrème en het ei, en natuurlijk met de heerlijke knapperige buitenkant van het taartje! Omdat ik dol ben op de combinatie van vanille en citroen, maakte ik daar de zoete eiertaartjes mee. De pistachenootjes geven het geheel wat meer structuur en passen heerlijk in het geheel.

Eiertaartjes met citroencrème

Filodeegtaartjes met ei

Voor deze taartjes is het belangrijk om voor kleine eitjes te kiezen. Ik had kleine biologische eitjes, henneneitjes zouden ook perfect werken. En hoe weet je nou of een ei klein of groot is? Weeg het gewoon even! Mijn eitjes waren maximaal 52 gram en dat paste net. Liever iets lichter dus, en zéker niet zwaarder. De vanillesuiker mag je van mij zeker gewoon uit een pakje halen, maar als je nou eens met verse vanille werkt, gooi dan de peul niet weg, maar doe deze in een pot suiker. De vanillesuiker die je op die manier maakt, is nog zoveel lekkerder dan die uit de winkel!

Het recept geeft de hoeveelheden voor twee zoete en twee hartige eiertaartjes met citroencrème. De hoeveelheden zijn eenvoudig groter of kleiner te maken, dus of je nu één eiertaartje wilt maken of wel 20: het kan allemaal.

Zo maak je 2 zoete en 2 hartige eiertaartjes met citroencrème:

 • Wachttijd: 20 minuten
 • Kooktijd: 15 minuten

  Voor de hartige eiertaartjes

 • 2 plakken filodeeg
 • 50 gr ricotta
 • geraspte schil van ½ biologische citroen
 • versgemalen zwarte peper
 • 1 el olijfolie
 • 2 kleine eieren
 • zoutvlokken zoals fleur de sel of Maldon
 • dille
 • Voor de zoete eiertaartjes

 • 2 plakken filodeeg
 • 15 gr roomboter
 • 50 gr ricotta
 • geraspte schil van ½ biologische citroen
 • 1 el vanillesuiker
 • 2 kleine eieren
 • 10 gr pistachenoten zonder dop

Zo maak je het

Hartige eiertaartjes met citroencrème en dille

Laat het filodeeg rustig ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de ricotta met de citroenschil en versgemalen peper naar smaak. Bestrijk 1 vel filodeeg voor de helft met olijfolie. Vouw het vel dubbel en smeer nogmaals voor de helft in. Vouw weer dubbel. Als het goed is heb je nu een vierkantje. Herhaal dit met het andere vel filodeeg. Vet twee holletjes in een muffinvorm in met olie en duw de vierkantjes erin zodat je een soort bakjes krijgt.

Kwast de uitstekende puntjes van het deeg ook in met olie. Schep in elk bakje 1/3 van de citroencrème. Breek in elk bakje een eitje. Verdeel de rest van de citroencrème over de eitjes. Verdeel er wat zoutkristallen naar smaak over.

Bak de eiertaartjes ca. 20 minuten, tot het deeg goudbruin is en de eieren net gaar zijn. Hak ondertussen wat dille fijn en bestrooi de taartjes daar voor het serveren mee.

Zoete eiertaartjes met citroencrème en vanille

Laat het filodeeg rustig ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de roomboter.

Meng de ricotta met de citroenschil en de vanillesuiker. Bestrijk 1 vel filodeeg voor de helft met olijfolie. Vouw het vel dubbel en smeer nogmaals voor de helft in. Vouw weer dubbel. Als het goed is heb je nu een vierkantje. Herhaal dit met het andere vel filodeeg. Vet twee holletjes in een muffinvorm in met boter en duw de vierkantjes erin zodat je een soort bakjes krijgt.

Kwast de uitstekende puntjes van het deeg ook in met boter. Schep in elk bakje 1/3 van de citroencrème. Breek in elk bakje een eitje. Verdeel de rest van de citroencrème over de eitjes.

Bak de eiertaartjes ca. 20 minuten, tot het deeg goudbruin is en de eieren net gaar zijn. Hak ondertussen de pistachenoten grof. Bestrooi de eiertaartjes daar voor het serveren mee.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt