Courgetti (of zoodles, of zuchetti) zijn helemaal hip. Het is dan ook in feite een low carb vorm van pasta, en low carb is al helemaal hip. Door de paddenstoelenroomsaus is dit gerecht heerlijk winters, je mist de pasta helemaal niet.
Courgetti
Mijn eigen ervaringen met weinig koolhydraten eten zijn ook goed: in de aanloop naar onze bruiloft heb ik geprobeerd om doordeweeks zo min mogelijk koolhydraten te eten en daardoor was ik net een tikkie slanker dan nu. Geen zorgen, in de weekenden at ik alles waar ik maar zin in had.
Volgens mij heeft low carb eten echter alleen maar zin als je er het juiste lichaams-/verbrandingstype voor hebt. Als ik mr. Em geen koolhydraten voorzet bij het eten, heeft hij na een half uur echt alweer schreeuwende honger, terwijl ik nergens last van heb. Het grote verschil is dat hij rustig een heel brood per dag kan verstouwen zonder ook maar een gram aan te komen, terwijl ik na twee pistoletjes als verschil in omvang en gewicht merk. Probeer het dus zelf eens uit, zou ik zeggen. Bijvoorbeeld met deze courgetti met paddenstoelenroomsaus.
Pasta van courgette
Omdat je geen pasta kookt, is dit gerecht supersnel klaar. Het paddenstoelen bakken duurt nog het langst. Voor het in slierten snijden van de courgette gebruik ik een spiralizer, namelijk deze. Met een dunschiller kun je echter ook mooi slierten/dunne plakken maken, dus kijk maar wat je doet.
Zo maak je courgette met paddenstoelenroomsaus voor 2 personen:
- Kooktijd: 15 minuten
- 1 grote of 2 kleine courgettes
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 250 gr gemengde paddenstoelen
- 6 semigedroogde tomaatjes
- 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden
- 1 klein potje crème fraîche (doe nou maar gewoon de volvette. Dit is low carb!)
Zo maak je het
Courgetti maken
Was de courgette(s) en maak er sliertjes van. Bewaar restjes zoals het middenstuk dat uit de spiralizer komt. Bak de courgetteslierten 2 minuten op middelhoog vuur in een wok met wat olie een snuf zout en doe ze in een vergiet om uit te lekken. Op deze manier voorkom je dat je courgetti nog een enorme bak vocht aan de saus afgeven.
Paddenstoelenroomsaus bij de courgetti
Snij de restjes courgette fijn, snipper de ui en fruit deze twee samen in dezelfde wok op laag vuur. Snijd ondertussen de paddenstoelen in stukjes en snijd de gedroogde tomaatjes heel fijn. Pers de knoflook boven de pan uit wanneer de ui glazig ziet.
Doe zodra de knoflook begint te geuren de paddenstoelen, de tomaatjes en de kruiden erbij en draai het vuur wat omhoog. Bak nu op middelhoog vuur al omscheppend de paddenstoelen tot ze hun vocht hebben verloren en dit is verdampt. Voeg de crème fraîche toe en roer om. Proef en maak op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Doe dan de courgetti in de pan en warm even mee.
Serveer zoals pasta: in diepe borden, met liefst alleen een vork. Of vooruit, ook een lepel 😉
Laat hier weten wat je er van vindt